„Искам всеки да измери разстоянието, което е пропътувал за два месеца“, заяви след приключването на Европейския съвет френският президент Еманюел Макрон.

Той говори на съвместна пресконференция с германската канцлерка Ангела Меркел.

Макрон окачестви приетия пакет като „историческа промяна за нашата Европа и еврозоната“.

„Не беше толкова леко, че ни трябваха толкова дни. Това показа също, че идваме от различни посоки. Но това, което за мен е важно, че завършихме обединени и сега всички сме убедени в това, което решихме да правим“, каза Ангела Меркел.

Именно френско-германският съвместен план бе в основата на одобрения Фонд за възстановяване. Париж и Берлин обаче предлагаха безвъзмездните заеми да бъдат в размер на 500 милиарда евро. В крайна сметка те ще бъдат „само“ 390 милиарда.

Изключително доволен бе и италианският премиер Джузепе Конте, чиято страна е сред най-тежко засегнатите от пандемията. За него споразумението е „исторически момент за Европа“. А одобреният план е адекватен за трудностите, които всички изпитват.

Резултатът е добър, смята австрийският канцлер Себастиан Курц. Той изрази специална благодарност към колегите си от останалите „пестеливи“ страни – Нидерландия, Швеция, Дания и Финландия.

Доста по-сдържан обаче се оказа нидерландският премиер Марк Рюте, който е предводителят на „пестеливите“ и който се превърна в централна и едва ли не най-омразната фигура на Съвета.

„Не бих използвал термина „исторически“, каза той пред журналисти, въпреки че страната му извоюва редица отстъпки за себе си и за останалите „пестеливи“.

Но Рюте похвали одобрения модел на управление на Фонда за възстановяване. Той позволява всяка страна да задейства „извънредни спирачки“ за плащанията, ако смята, че някое правителство не е изпълнило обещаните реформи.

Полша и Унгария също се обявиха за победители

Полша и Унгария пък обявиха победа в сферата на върховенството на закона.

„Преди и дори по време на преговорите имаше опити, бих казал, да бъдем унизени или най-малкото поучавани за върховенство на закона. А ние не само успяхме да получим голям пакет пари, но и защитихме гордостта на нашите страни“, похвали се унгарският премиер Виктор Орбан.

И продължи:

„Неприемливо е някой, особено този, който е наследил върховенството на закона, да критикува нас, борците за свобода, дошли от съвсем различни комунистически времена.“

Полският му колега Матеуш Моравецки допълни, че никой не може да поучава страната на „Солидарност“, нито страната на революцията от 1956 г., т.е. Унгария.