Водещите европейски индекси направиха мощен скок само няколко часа след като лидерите на страните членки на ЕС обявиха, че са постигнали съгласие по историческа сделка за следващия бюджет и за финансирането на Фонда за възстановяване.

Към 13:00 ч. българско време стойностите на повечето борси достигнаха максималните си резултати от март или от времето, преди пандемията да блокира стопанския живот. Въпреки че в номинална стойност растежът не изглежда голям, в сравнителна степен с последните месеци положението е успокояващо.

Така например индексът на акциите в еврозоната STOXXE подскочи с почти 0,9%, а неговият "по-широк събрат" добави нови 1,16% към стойността си. 

Британският основен индекс FTSE добави още половин процент, френският САС - цели 1,12%. 

И това не е всичко - германският мощен DAX достигна рекордни нива от времето преди 24 февруари. С индексите нагоре логично потеглят и акциите на най-големите европейски компании. DAX обаче гони забележителна седмица и е само на няколко процента от абсолютния си рекорд. 

Скок има и в цената на петрола от сорт "Брент", който е референтен за европейския пазар и в момента се котира на стойности от 44,09 долара за барел на борсата в Лондон.