Хората в България „протестират срещу несправедливостта, корупцията и некомпетентността на най-високо ниво. Ядосани са, че демокрацията е просто фасада, която прикрива олигархични зависимости“, казва Захари Карабашлиев пред немския национален всекидневник „Тагесцайтунг“ (TAZ). Пред лявоориентирано издание, популярно с критиката си към властта, писателят коментира протестите срещу властта в България, причините за гнева на гражданите и поведението на управляващите и ЕС.

Според Карабашлиев трудното положение, в което се намираме, е резултат на незавършения преход.

„През 1989 г., когато с падането на Берлинската стена започна промяната в Източна Европа, бяхме млади, неопитни и глупави. Мислехме, че можем да променим системата след няколко години. Но системата се промени сама.“

Междувременно управляващата дотогава Комунистическа партия се прекръсти на Социалистическа и никога не е преставала да функционира, отбелязва писателят. Старите политически фигури, обвързани с Държавна сигурност, по думите му, продължават своята кариера и ДС все още играе важна роля – „тя черпи средства от ЕС, едновременно с това обаче се концентрира върху руските интереси“.

Карабашлиев разказва, че на протестите присъстват най-вече добре образовани млади хора, но и много други граждани с разнообразни характеристики – работници, чиновници, учители, както и много пенсионери. Общото между всички тях е, че им е дошло до гуша от това клептократично правителство:

„Тези, които са прозападни, смятат, че не са представени в настоящия парламент“.

Попитан за моментите на ескалация на напрежението на протестите, Карабашлиев припомня, че по улиците се срещат и провокатори, не е ясно дали действат координирано и стои ли някой зад тях.

На въпрос на TAZ имат ли протестите водач, писателят отговаря:

„Все още всичко е спонтанно и малко объркано. Но има нужда от лидер. В противен случай цялата тази енергия ще се разсее“.

За присъствието на опозицията на българската политическа сцена Карабашлиев отбелязва:

„Най-важната сила, за съжаление, са социалистите, наследниците на комунистите. Техните избиратели остаряват, наследството на партията е непрозрачно, политическите им възгледи не са западни. Следователно тази опозиция не е вариант за нас“.

Писателят коментира пред „Тагесцайтунг“ и премиера Борисов, определяйки го като „много специален организъм във фауната на Европа“:

„Той е чаровен, интуитивен, някак забавен. Знае как да манипулира и да убеждава човека срещу себе си. Той обединява всичко, което липсва на повечето еврократи: има мозък“.

„Борисов – допълва писателят, – знае точно къде какво да каже и на кого. Казва едно в Европа, друго в САЩ и нещо напълно различно в България. Има огромна сила. Ескалиращата корупция в България до голяма степен се основава на средства от ЕС. Достъпа осигурява политическата власт и тя е в ръцете на Борисов“.

Според Карабашлиев Борисов няма да има друг избор, освен да подаде оставка, защото вече е видно, че няма контрол над ситуацията, че той самият бива контролиран от олигарси и от своята собствена слабост. Предсрочните избори, посочва писателят, са неизбежни.

При въпрос дали новите политически играчи като „Демократична България“ имат шанс, Карабашлиев посочва, че тези сили ще бъдат фактор. „Доколко важен, зависи от тях“ и от това дали ще успеят да вдигнат избирателите на крак, дали ще намерят нови, достойни и образовани хора, които да представляват народа в парламента и дали наистина ще започнат борбата за благоприличие и справедливост.

За ролята на Европейския съюз в днешните процеси у нас Карабашлиев казва, че Брюксел няма задължението да ни глези, но „ЕС би могъл все пак да защити демократичния процес в България. Това би означавало да постави на Борисов безкомпромисни въпроси и да настоява за отговори“. Според писателя именно липсата на подобни действия е довела до потъването на големи суми от европейските данъкоплатци в джобовете на български политически измамници и олигарси:

„Просто да погледнат къде са засмукани парите. Просто да погледнат“.

Интервюто на Захари Карабашлиев пред „Тагесцайтунг“

"Площад Славейков"