През годините е имало опити за политическо влияние над БНБ.

Това стана ясно от думите на бившия подуправител на централната банка Мартин Захариев в сутрешния блок на бТВ. Дали е имало опит за такова влияние и по отношение на Корпоративна търговска банка (КТБ) Захариев посочи, че не може да каже. Но лично него властта се е опитала да притиска при взимането на едно или друго решение.

"Като подуправител в БНБ се е случвало властта да иска да взема решения, които обаче аз не съм взимал. По регулаторни въпроси, свързани основно с валутния борд. Става въпрос за влияние, не за контрол", посочи Мартин Захариев.

"Шефовете на надзора, а вероятно и г-н Искров също, са били притискани", каза още Захариев по отношение на настоящото ръководство на БНБ и в частност - на гуверньора й Иван Искров.

Конкретно по казуса КТБ бившият подуправител посочи, че КТБ много отдавна е престанала да бъде банка. "Стана псевдобанка", уточни той.
 

"Днес бихме могли да кажем - да, пирамида е. Но въпросът не е в това, а имало ли е злоупотреба с власт? Да, имало е злоупотреба с власт и то от много години. Банката беше ограбена", допълни Захариев.

Държавна сигурност (ДС) е свързана с КТБ, смята още бившият подуправител. 

"Всики хора, които са били на власт са помагали на тази банка. ДС се е трансформирала в една мрежа от доста влиятелни хора, които имат влияние върху повечето политици в държавата", заключи той.

Че има политическо влияние при взимането на решения в БНБ допусна и председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев, който гостува в студиото след Захариев.

На въпрос смята ли, че има наличие на такова, Мавродиев посочи:

"Вероятно има политическо влияние. До каква степен - трябва да се търси от отговорните институции".

Шефът на КФН каза и че в момента не вижда друг вариант освен обявяването на КТБ в несъстоятелност. По думите му директната щета щяла да е за 1,7 милиарда лева, колкото не достигат във фонда за гарантираните влогове, за да бъдат изплатени всички влогове до 196 000 лева. Косвена щета обаче щяло да има и върху БВП, със загубата на работни места и др.