Американските разузнавателни служби смятат, че генералното консулство на Китай в Хюстън, Тексас, е подпомагало разузнаването на Пекин, което се е опитвало да открадне информация от САЩ, свързана с развитието в областта на медицината, предава телевизия NBC, цитирана от Фокус.

Според източниците на телевизията Вашингтон смята, че дипломатическата мисия е играла ролята на „високотехнологичен комуникационен център за координиране и провеждане на операции в разузнавателната сфера“.

От няколко години ФБР получава данни за това, които потвърждават тази информация, според американската телевизия. Според американскoто разузнаване генералното консулство на Китай в Хюстън е участвало в опитите на Пекин да получи „ценна информация за изследвания в областта на медицината“, а също и „да проникне в нефтената и газовата индустрия“ на САЩ.

Според канала американският президент Доналд Тръмп е получавал и по-рано подробни доклади от американското разузнаване за тази дипломатическа мисия. На 21 юли Вашингтон поиска от Пекин да затвори консулството в Хюстън в рамките на 72 часа.

Говорител на китайското министерство на външните работи заяви, че подобно искане сериозно нарушава международното право, както и консулското споразумение, подписано между двете страни, и заплаши с ответни реакции.