Главният прокурор Иван Гешев ще трябва да напише доклад за текущата работа на прокуратурата и да се яви пред Народното събрание на изслушване. Решението бе взето почти единодушно от Народното събрание - със 179 гласа "за" и 1 "против", без въздържали се. До задължение на Гешев да се яви пред депутатите се стигна, след като БСП предложи инициативата, а от ГЕРБ обявиха подкрепа. Решението отне едва 10-ина минути пленарно време.

Гешев ще трябва да напише доклад за работата си за периода януари - август 2020 г. Срокът идва да каже, че въпросното изслушване няма да се случи в рамките на идния месец.

ГЕРБ подкрепи идеята на БСП, макар представители на управляващите да не се изказаха по същество по мотивите на искането. А в тях пише, че действия на държавното обвинение и ръководителя й Гешев създават напрежение и са "един от поводите за масовите протести в защита на демокрацията". Освен това е налице усещането, че "действията на прокуратурата излизат извън процесуалните правила и закрепените в Конституцията основни права на гражданите". 

Антон Кутев от БСП обяви, че въпросното изслушване на главния прокурор ще е само началото на големия разговор и за правомощията на институцията, и за нужни промени в законодателството, евентуално и в Конституцията и този разговор трябва да бъде проведен.

Припомняме, че през миналата седмица отново Кутев настоя председателят на Народното събрание да поеме инициативата Гешев да се яви пред депутатите и да отговаря на въпроси. Председателстващият тогава заседанието Емил Христов от ГЕРБ отхвърли тази опция с аргумента, че си има друга процедура за целта. 

От ДПС и "Обединени патриоти" днес замълчаха. 

Социалистите през миналата седмица също се обявиха в изявления с искането на 14-дневните вече протести за оставка на Иван Гешев. Извънпарламентарната коалиция "Демократична България", която иска същото, а вчера внесе сигнал до Висшия съдебен съвет и до правосъдния министър Данаил Кирилов - чрез премиера Бойко Борисов, с настояване да бъде започната процедура по отстраняване на обвинител № 1 заради системно уронване престижа на съдебната власт, обвини неотдавна социалистите, че при последната поява на Гешев в парламента не са задали нито един въпрос. 

От левицата обясниха това с факта, че в началото на месеца Гешев говори за годишния доклад за работата на прокуратурата, но начело на институцията тогава все още бе Сотир Цацаров. Затова и не питали. През 2019 г. и преди да го наследи, Иван Гешев бе заместник на Цацаров.

Гешев предлага изслушването да е в началото на август

Главният прокурор Иван Гешев е информирал с писмо председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, че ще изпълни задълженията си за представяне на дейността на Прокуратурата по прилагането на закона пред народните представители, предаде БНР.

Като се позовава на правилата, по които се обобщава статистическата информация за дейността на всички прокуратури в страната, Гешев предлага изслушването да е или в началото на август, когато ще е готов анализът за първото шестмесечие, или в края на октомври, когато приключва обобщаването на данните за преписките и делата за първите 9 месеца на годината.