Евродепутатите засипаха днес с нападки председателите на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел.

Причина бе орязването на бюджета на ЕС по изключително важни направления, най-важното от които е здравеопазването, и то на фона на нестихващата пандемия от коронавирус. Бе изразено недоволство и от намаляваненто на парите за иновации, изследвания, студентите и селското стопанство.

В огромното си мнозинство депутатите смятат, че преговорите трябва да продължат. Още вчера председателят на ЕП Давид Сасоли изрази очакване, че за одобряването на пакета ще отидат поне два месеца.

Критиките бяха изказани на дебат на Европейския съвет от 17-21 юли, на който бяха приети Многогодишната финансова рамка (МФР) в размер на 1,084 трилиона евро и Фондът за възстановяване на стойност 750 милиарда. Депутатите трябва да гласуват и резолюция за МФР, системата за собствени ресурси и Плана за възстановяване на Европа.

Най-малко двама български евродепутати от общо 17 няма да подкрепят нито споразумението, нито резолюцията, стана ясно на дебата.

За разлика от бюджета, имаше доста различни мнения и „за“, и „против“ обвързванито на върховенството на закона с финансовата помощ за страните членки.

Дебатът се проточи с един час повече от първоначално планираното време. Фон дер Лайен и Шарл Мишел дори напуснаха залата преди края, с което предизвикаха недоволството на мнозина от евродепутатите.

„Виждаме светлина в края на тунела“, заяви при откриването на заседаниято Урсула фон дер Лайен.

И изтъкна, че европейският дух е причината за постигнатото преди два дни споразумение. Тя припомни, че съвсем доскоро някои страни са настоявали Фондът за възстановяване да се състои само от заеми, а не от грантове. В крайна сметка обаче безвъзмездните заеми (390 милиарда евро) се оказаха повече от подлежащите на връщане (360 млрд.). Макар грантовете да са по-малко, отколкото е искала ЕК, това си е огромна промяна, като се има предвид откъде започнаха преговорите.

Не трябва да се забравя също фактът, че излизането на Великобритания от ЕС е отворила дупка в европейския бюджет в размер на 70 милиарда евро. Днес тази дупка е почти запушена.

Фон дер Лайен изтъкна също, че споразумението е гарантирало със 125 на сто повече за Фонда за справедлив преход (ФСП), макар че и тук ЕК е искала повече. (По това направление обаче бяха тройно орязани парите от Фонда за възстановяване и общата му стойност от 47,5 милиарда евро стана 17,5 милиарда – б.р.)

Големият печеливш от Съвета според председателката на ЕК са собствените ресурси, които бяха единодушно одобрени. Комисията ще излезе с предложение за пакет, който да включва цифров данък, механизъм за корекция на въглеродните емисии по границите, схема са търговия с емисии. Навсякъде в икономиката трябва да се постави истинската цена на въглерода.

Ще преглътне ли ЕП горчивия хап?

"Тази МФР е труден хап за преглъщане и знам, че ЕП споделя това виждане“, обобщи Фон дер Лайен.

Манфред Вебер веднага контрира председателката на ЕК, като дори се обърна към нея на „ти“.

„Урсула, ние не сме готови да преглътнем горчивия хап, който ти спомена“, каза председателят на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП).

И обясни защо:

„Смятаме, че МФР не дава отговор на предизвикателствата през следващите 7 години. Тя трябва да е насочена към бъдещето. ЕНП обеща, че ще се бори със заболявания като рака, но сега виждаме орязвания точно в бюджета за здравеопазване, и то по време на коронавирус. Това е невероятно. ЕНП обеща иновации, но след стъпката на Съвета отстъпваме предни позиции на страни като Китай, защото имаме намаления по програмата „Хоризонт“. ЕНП иска да сме силни в света, а имаме намаления по програмите за съседство и Африка."

Според Вебер предложението води до ренационализация на европейските средства. 90 на сто от Фонда за възстановянане постъпват пряко в бюджета на страните членки, като не е ясно за какво точно ще се похарчат.

„Струва ми се, че сумите ще се изразходват за любими национални цели. Във Франция така се казват социалните проекти, в друга страна (вероятно става дума за Италия – б.р.) - моторни състезания. Драма ще е, ако сумите не се използват за наистина важни проекти, какъвто в миналото бе „Еърбъс“, смята Манфред Вебер.

Той призова Фон дер Лайен и Мишел да определят поне 6-7 важни иновационни проекта, с които всички членки да се ангажират и да обещаят да ги финансират.

Вебер настоя също бюджетът да бъде обсъден без бавене. Но категорично отрече критиките, че забавянето е по вина на Европарламента. Защото Първото предложение за бюджета за периода 2021-2027 г. е било представено още през 2017. А в момента депутатите правят точно това, което отговаря на нормалната процедура, даваща съгласие.

                                              

Всички усилия трябва да са насочени за справедливо общество, заяви Ираче Гарсия – председател на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД). Тя повтори тезата на левицата, че кризата шще бъде решена, ако се предложи справедливо данъчно облагане. И нищо не трябва да бъде за сметка на правовата държава. За тези, които не я зачитат, не трябва да има нито стотинка.

„Когато политиката не обръща внимание на човешкото същество, хората се отвръщат от нея“, заключи Гарсия.

Либералите от „Обнови Европа“ (ОЕ) смятат, че е безсмислено да се вземат огромни заеми, ако няма идея как те да бъдат възстановени. Позицията изрази председателят на групата Дачиан Чолош. 

Всяка страна трябва да реши как да харчи средствата. Такова е мнението на крайно дясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД). Според нейния представител Никола Бе много малко държави от ЕС ще бъдат облагодетелствани от Фонда за възстановяване. Било възможно европейските страни да подкрепят икономиките си и без намесата на Брюксел, вместо да бъдат ограничавани от възгледите на Комисия за изразходване на средствата от Фонда.

Скръндзи, псевдодемократи и чекмедже с пари

Съпредседателят на умерените „зелени“ Филип Ламбер назова поименно премиерите на „спестовната четворка“, а също така и на Полша и Унгария.

Той обяви „пестеливите“ за скръндзи и ги обвини, че те искат ЕС да бъде чекмедже с пари и посредник между страните с трудно положение и финансовите пазари. Тези хора би трябвало да обяснят на своите граждани колко много са се възползвали и се възползват от ЕС.

„Много цинично е - те искат и печалбата, но и да не пратят правилната цена“, каза Ламбер по адрес на премиерите на Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания.

След което обяви за псевдодемократи Виктор Орбан и Матеуш Моравецки. За тях според „зеления“ евродепутат ЕС е чекмедже с пари. Те са насочени към техните олигарси и самите тях. Орбан и Моравецки също трябвало да обяснят колко са спечелили от ЕС, ако са честни.

„Псевдодемократите превръщат с поведението си ЕС във финансова пропаст и подобие на СССР. Те насъскват европейските граждани едни срещу други“, завърши Ламбер.

Мартин Ширдеван, който оглавява радикалната левица в ЕП, призова за ликвидиране на всички данъчни убежища. И посочи, че едно от тях е уж пестеливата Нидерландия.

ЕП няма да подкрепи дебатите за богатите страни, зарече се друг представител на крайно левите – португалецът Жозе Гушмао. Става дума за предложенитео да бъдат овеличени още повече отстъпките за вноските в бюджета на Германия, Австрия, Нидерландия, Дания и Швеция.

Независимият евродепутат Карлес Пучдемон разкритикува ЕС, че много страни ще получат пари, без да се чувстват задължени да защитават малцинствата.

„Това в Каталуня го знаем добре“, изтъкна бившият регионален премиер на испанската автономна област, който обяви независимост през 2017 г. и оттогава се укрива от правосъдието в родината си.

Крайнодесният Яак Мадисон от Естония изтъкна, че докато страната му наистина е била пестелива, сега тя трябва да поеме общи задължения, защото някои страни са се разпростирали извън чергата си.

„Строите федеративна социалистическа Европа“

Делегацията на ВМРО няма да подкрепи нито споразумението за бюджета, нито резолюцията, увери българският евродепутат Ангел Джамбазки.

Това означава, че два български гласа ще бъдат „Против“. Освен Джамбазки от ВМРО е и Андрей Слабаков. Двамата са от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

„Споразумението е в противолечие с Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС). Всички вие, които пропагандирате върховенството на правото, сте готови да нарушите договорите. На второ място, вземате заем,  който след 30 години ще плащат нашите деца, без да сте ги питали за това, защото няма как“, посочи Джамбазки.

След това се обърна към Урсула фон дер Лайен, но за разлика от Манфред Вебер й говори на „вие“:

„Уважаема госпожо председател, грантовете, подарените пари, развращават и правителства и общества. Това беше между другото комунизмът – взима от тези, които работят, и дава на тези, които имат нужда. И видяхме как свърши това.“

Накрая Джамбазки изрази мнение, че върховенството на закона означава независимост на правосъдието без политическа намеса и пропаганда, без опит да бъдат променяни обществата и семейните отношения.

„Който не се учи от историята, е осъден да я повтори. Вие (Фон дер Лайен и Шарл Мишел – б.р.) днес строите федеративна социалистическа Европа, която убива ЕС и общия пазар“, завърши българският „консерватор“.

Тъжен ден за екстремистите, щастлив за европейците

Шарл Мишел, който трябваше да се изкаже след всички евродепутати, говори по-рано и напусна заседанието.

„Чух от представените тук екстремистки партии думи, които бих могъл да нарека „жалки“. И добре прецених - вие избирате затварянето в себе си, омразата, разделението, отхвърлянето. Ние избираме толерантността, откритостта, обединението. Това е тъжен ден за вас и щастлив ден за Европа и европейците“, каза той, като явно се обръщаше към крайната десница.

Един от последните оратори бе българският евродепутат Андрей Новаков от ГЕРБ и ЕНП.

Той изтъкна, че споразумението не е съвършено, но обеща ЕП да се опита да го направи такова. Но има трудни за обяснение неща като например обещанието да се преодолее кризата с коронавируса и едновременно с това да се намаляват парите за здравеопазване. Евродепутатите ще се борят и срещу намаляването на парите по Фонда за справедлив преход, защото това не съответства на обещанието за чиста околна среда.

И сега според Новаков е моментът да си изпълним обещанието за по-добро утро, което даваме всяка вечер, когато целуваме децата си за лека нощ.

„Единствената политика, която спаси животи в тази криза, беше кохезионната. Трябва да я подкрепим. Нито цент не трябва да намаляваме от нея“, настоя депутатът.