Китай разпореди днес затварянето на консулството на САЩ в големия град Чънду в югозападната част на страната. Това стана три дни след решението на Вашингтон да затвори китайското консулство в Хюстън, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Решението на Пекин е "законен и нужен отговор на неразумните мерки на САЩ", се казва в изявление на китайското министерство на външните работи. Не се уточнява в какъв срок дипломатическата мисия в Чънду трябва да затвори врати.

В случая с Хюстън американската администрация беше дала на китайските дипломати срок от 72 часа да си съберат багажа.

Освен посолството в Пекин САЩ имат пет консулства в континентален Китай - в Гуанджоу или Кантон, Шанхай, Шънян, Чънду и Ухан, както и в Хонконг.

Мисията в Чънду беше открита през 1985 г. и обхваща целия район на Югозападен Китай, както и автономния район Тибет. Според сайта й в нея работят 200 души, от които 150 имат местен статут.

По повод ескалацията на напрежението между САЩ и Китай от последните дни в изявление на китайското външно министерство се казва, че отговорността за това е на САЩ и че тази страна трябва да положи усилия за завръщането на отношенията в нормалното русло, предаде ТАСС.

Според главния редактор на китайското издание "Глоубъл таймс" Ху Сицзин Китай е дал срок до 72 часа на американското консулство в Чънду да затвори врати, предаде Ройтерс. Американската страна е била информирана днес в 10 ч. местно време или 2 ч. по Гринуич, което означава, че консулството трябва да преустанови работа в 10 ч. местно време или 2 ч. по Гринуич в понеделник.

"Глоубъл таймс" е издаван от "Женмин жибао", официалния вестник на Комунистическата партия на Китай.