Българската асоциация на организациите на българските работодатели внася сигнал до главния прокурор за поредната съмнителна сделка за продажба на ток през Българската независима енергийна борса. В изключително остро писмо до медиите, работодатели питат дали ставаме свидетели на поредния грабеж в българската енергетика и директно обвиняват ръководството на "Топлофикация София" в "корумпираност или некъдърност". 

За какво става дума? 

На 16 юли тази година на борсата е сключена сделка за доставка на ток за последното тримесечие на 2020 г. Тя е осъществена в сегмента "Непрекъсната търговия", който оставя анонимни продача и купувача. Изтъргувани са 50 мВт базова мощност на цена от 78.19 лв./ мВтч. Според енергийни експерти обаче и според асоциация "Свободен енергиен пазар" сделката е практическа манипулация на пазара на едро, защото цената е значително по-ниска от очакваната за края на година и сме свидетели на това как някой е получил близо 2 млн. лв. подарък под формата на ниска цена. По информация на "Капитал" пък продавачът е общинското предприятие "Топлофикация София". 

Сега тази информация се потвърждава и от работодателите.

"Докато се извършваше тази далавера, общинското дружество „Топлофикация София“ обясняваше как ще връща пари на столичните абонати – нещо, за което дружеството няма никаква заслуга, това се дължи на общата европейска воля за свободен пазар, добрата работа на "Булгаргаз", подкрепена от правителството и КЕВР", пишат те. 

И допълват, че ако "далаверата" трябва да се преведе на обикновен граждански език, то тя би звучала така:

"...ръководството на общинското дружество, поради корумпираност или некадърност, ощети всеки свой абонат с по 5 лева!"

Освен към "Топлофикация София" обвинения има и за Столичната община, която отговаря за дружеството. Според АОБР общината проявява трайно невежество и незаинтересованост какво точно се случва в подопечната й компания.

"Всъщност вредата от подобни сделки е с последствия и за всеки краен потребител на електроенергия – битов и индустриален – на дружества като „Топлофикация София“ се осигуряват преференциални цени, които в крайна сметка ние всички плащаме!", пише още в позицията. 

Че "Топлофикация София" е продавач призна пред "Капитал" и изпълнителният директор Александър Александров. Според него обаче цената била с 25% по-висока от сегашната и съобразена с прогнозите за последното тримесечие. 

Продажбата е проблемна не само от гледна точка на нормалната логика - общинско предприятие да не гони загуба от 2 млн. лв. за една сделка, но и спрямо правилата на самата борса. Операторът на тържището вече проверява сделката, а обещанието на директора Константин Константинов е, че ако се открие "непазарно поведение, опит за манипулация или предварителни договорки", ще има санкции. 

Проблем е и манипулацията на пазара, защото едно такова огромно подценяване на цената за момент, в който токът е традиционно по-скъп, може да изкриви тотално играта на пазара. Това се случваше често през последните години, когато "Топлофикация" продаваше през посредник - свързваната с Христо Ковачки фирма "Гранд енерджи дистрибюшънс". От юни тази година общинското предприятие излезе само на пазара.