Швейцарският главен прокурор Михаел Лаубер предложи днес да подаде оставка заради свои срещи с президента на ФИФА Джани Инфантино при разследване за корупция във футбола, предаде Асошиейтед прес, циитирана от БТА.

Лаубер предложи оставката си пред парламентарната комисия по правосъдие преди публикуването на съдебно решение по негово обжалване срещу наложено му през март наказание за лошо поведение. Той каза, че продължава да оспорва твърдението, че е излъгал.

"Но фактът, че не се ползвам с доверие като главен прокурор, вреди на федералната прокуратура", заяви Лаубер.

Делото срещу него е свързано със среща, която той е имал с Инфантино през юни 2017 г. в хотел в Берн. И двамата по-късно казаха, че не могат да си спомнят за какво са говорили.

Преди това Лаубер призна за две свои срещи с Инфантино през 2016 г., за които се разбра при разгласяване на поверителни документи през ноември 2018 г.

Лаубер заяви на пресконференция през 2018 г., че първите две срещи с Инфантино са били оправдани разговори с новия шеф на ФИФА за разследвания, засягащи международната футболна федерация. Третата среща, през 2017 г., обаче остана в тайно още няколко месеца.