Корейският техногигант Samsung работи върху свой чип на базата на ARM архитектурата, но насочен към компютри с WIndows, съобщи Sammobile.

Новата едночипова система (SoC, System-on-chip) ще се казва Exynos 1, базирана ARM архитектура, и заради партньорство с AMD - подкрепена от графичен процесор Radeon. Тя ще е базирана на 5-нанометров технологичен процес.

Всичко това означава, че Samsung прави процесор на базата на този в смартфоните си, но ориентиран към лаптопи и други пълноразмерни компютри, работещи на Windows.

Samsung предлага лаптопи с WIndows от няколко години, но обичайно ползва за тях решенията на Intel.

Чипът ще е принципно и конкуренция на сериите на Snapdragon. Но реалната опасност ще е за Intel - досега корейците не могат да се похвалят с процесори, сравними с тези на Snapdragon, дори в рамките на собствените си устройства - като Galaxy S сериите, които се продават с чип Exynos в един регион и Snapdragon в друг, и най-мощният Snapdragon е винаги 10-20% по-мощен от най-мощния Exynos.

Това обаче е тласък напред за ARM архитектурата, особено след като Apple обяви, че ще произвежда собствени ARM процесори за Mac-овете си, вместо да ползват Intel.