ТУИ (TUI), най-голямата туристическа компания в Европа, обяви в неделя, че е отменила всички почивки в континенталната част на Испания до 9 август включително, предаде Ройтерс, съобщава БТА.

Решението дойде след съобщението, че Великобритания налага 14-дневна карантина на завърналите се от тази страна. ТУИ - Обединено кралство реши да отмени почивките до континенталната част на Испания до 9 август 2020 година включително, се посочва в комюнике на компанията.

"Знаем, че нашите клиенти очаква с нетърпение почивката си в чужбина и някои биха могли да приемат новите карантинни условия. Така че всички, които искат да пътуват до Балеарските и Канарските острови ще могат да го направят както е било планирано от утре, 27 юли", се посочва в официалното съобщение на ТУИ.

Британският министър на транспорта Грант Шапс, който в момента е на почивка в Испания, научил за въвеждането на карантина по телефона по време на кризисното заседание на правителството, съобщава в. "Сънди таймс", цитиран от Франс прес.

Шапс участвал по телефона в кризисното заседание, на което беше решено Испания да бъде извадена от списъка със сигурни страни, освободени от карантина. Информацията предизвика куп подигравки в социалните мрежи и критики към правителството заради политиката му относно кризата с коронавируса.

"Много министри вероятно са знаели предварително, че е възможно да бъде наложена карантина на завръщащите се от почивка в Испания", написа в туитър опозиционната депутатка Даян Абът. "Но явно никой не си е дал труда да предупреди Грант Шапс", допълни тя.

Британците са най-голямата национална група в Испания и допринасят много за туризма. Решението на Лондон се определя като внезапен обрат след предприетото през последните месеци отваряне на европейските страни. Мярката ще нанесе тежък удар на страната, която се опитва да спаси туристическия си сезон на фона на катастрофалните последици от карантината.

Властите в Мадрид вече заявиха, че Испания е безопасна страна с локализирани, изолирани и контролирани огнища на коронавируса.

Равнището на разпространение на коронавирусната епидемия в Испания са забележимо по-ниски от показателите през април, но след смекчаването на ограничителните мерки в страната все по-често се откриват локални огнища на заразата. По данни на испанското здравно министерство на територията на страната има 224 такива огнища, отбелязва ТАСС.

Говорителка на испанското външно министерство каза още вчера, че Мадрид "уважава решенията на Великобритания" и поддържа връзка с властите в Лондон.

Испанското правителство полага усилия да убеди Великобритания да изключи Канарските и Балеарските острови от 14-дневната карантина, въведена внезапно от снощи за всички завръщащи се от Испания. Това заяви днес министърката на външните работи Аранча Гонсалес Лая, цитирана от Ройтерс.

"Испания е безопасна, безопасна е за испанците, безопасна е и за туристите", изтъкна отново Гонсалес пред журналисти. Тя допълни, че правителството ще вземе мерки относно други страни, ако е необходимо, основавайки се на епидемиологичните данни, но че това няма да бъдат ответни мерки.

Франция издаде предупреждение за пътуващите от и до Испания.