"Ювентус" за девети пореден път е шампион на Италия - рекорд в топ 5 първенствата на Европа. И за общо 36-и, което също е върхово постижение на най-високото ниво.

Два кръга преди края на сезона в Серия А "Старата госпожа" има аванс от седем точки пред втория "Интер" и по осем до "Аталанта" и "Лацио". Титлата бе осигурена предсрочно след 2:0 снощи над "Сампдория" в Торино.

Кристиано Роналдо откри в добавеното време на първото полувреме, а Федерико Бернардески удвои в 67-ата. В края на срещата Роналдо уцели греда от дузпа, така пропусна да доближи аса на "Лацио" Чиро Имобиле в голмайсторската листа (31 срещу 34), но в следващите два кръга съотборниците му ще играят за него. Снощи обаче Имобиле вкара хеттрик за "Лацио" при 5:1 срещу "Верона".

За първи път шампион стана треньорът Маурицио Сари, който имаше доста предизвикателства през сезона и дори се говореше за уволнението му.

В "калчото" има спор за разпределение на местата от 2-ро до 4-то, но четирите отбора за новия сезон в Шампионската лига са ясни - "Юве", "Интер", "Аталанта" и "Лацио". В Лига Европа пък са "Рома", "Милан" и "Наполи" - там също не може да настъпи промяна. "Рома" продължава и сега в ЛЕ и ако спечели турнира, също ще вземе квота за ШЛ.

Има само една въпросителна при изпадащите - "Лече" (сега е четири точки назад) или "Дженоа". "Бреша" и СПАЛ отдавна са извън борда.

А другите два европейски отбора в серия от девет поредни титли са "Лудогорец" и "Селтик". "Байерн" е с осем.

Фенове на "Ювентус" излязоха да празнуват по площадите на града, но не бяха много, а и повечето носеха маски и опитваха да спазват социална дистанция.