Допълнителни над 1 милиард лева ще отдели правителството за справянето с икономическите последици от разпространението на коронавируса в България. Новите социално-икономически мерки бяха съобщени от министър-председателя Бойко Борисов, коалиционните партньори и някои от ресорните министри. Финансирането ще бъде от националния бюджет, а разбивка на сумите показва, че по-голямата част от парите - 731,5 милиона лева, отиват за социални мерки, а 431,4 млн. лв. - за икономически. Или общо 1,163 милиарда лева (макар от думите на премиера при представянето да се разбра първоначално, че става въпрос за общо близо 2 милиарда лева, но по-късно от пресслужбата на Министерския съвет обявиха коректната разбивка, б.р.).

Обмисля се и сваляне на ДДС от 20 до 9 на сто и за виното и бирата.

Днес Борисов анонсира, че най-вероятно извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена с още месец - до края на август.

Основните социални мерки, около които са се обединили коалиционните партньори, са следните:

- Еднократна добавка към пенсиите на всички български пенсионери - по 50 лв. за три месеца, или общо 150 лева, като ресурсът за целта е 318 милиона лева за над 2,1 милиона души. Борисов направи уговорката, че ако кризата продължи и по-дълго, тази мярка ще се преразгледа. 

- Увеличават се разходите за персонал – 30% на администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията. Увеличава се възнаграждението за нощен и извънреден труд на служителите на първа линия. 

- Увеличават се трансферите в дейности като училищно и детско здравеопазване, както и към социалните домове. 

- Увеличават се субсидиите за здравни заведения за пациенти с инфекциозни болести, туберколоза и белодробни заболявания, пациенти с психични проблеми и отдалечени болници (17 милиона лева).

- Увеличават се с 10% стойностите по здравноосигурителните плащания за медицинска дентална помощ (126 милиона лева). 

- Повече пари се отпускат за лични асистенти по закона за личната помощ - 122 милиона лева.

- Увеличава се минималното парично обезщетение за безработица от 9 на 12 лв. на работен ден. Самото изплащане се удължава с допълнителни три месеца за тези, които получават минимални суми. 

- Допълнителни 15 млн. лв. се дават за Министерството на културата, предназначени за творчески проекти на артисти на свободна практика - чрез фонд "Култура".

- Ще бъде осигурено и нетно възнаграждение от 1000 лв. за всички медицински специалисти на първа линия, и то през пренасочване на евросредства. 

Икономическите мерки:

Основно очевидно ще продължи да се залага на грантовите схеми през оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", като новият министър на икономиката Лъчезар Борисов получи задача да увеличи броя на хората, които обработват заявленията, и да ускори процеса. 

Иначе нови 18 милиона лева ще бъдат дадени за насърчаване на инвестициите по закона за инвестициите. Тоест това са пари, които големи чужди инвеститори могат да ползват, ако им трябва "път или канализация", по думите на Борисов. 

Стана ясно, че ваучерите на стойност 210 лв. за почивка в България на специалистите, които се борят със заразата, ще достигнат до 38 000 души. 

Освен това 55 млн. лв. ще струват субсидиите за всяка седалка на полетял по България чартър (по 35 евро на седалка). Според правителството тази мярка щяла да гарантира 400 000 нови туристи.

355 млн. лв. се пренасочват към регионалното министерство за завършването на инфраструктурните проекти като магистралите "Европа", "Струма" и "Хемус", пътя Мездра–Ботевград, Южната дъга на София.

Вино, бира и таксита

От думите на премиера се разбра още, че от туристическия бранш настояват за намаляне на ДДС и за виното и бирата до 9%. Същата е ставката за хотелските настанявания, а с решение на Борисов по време на извънредното положение бе намален до 9% ДДС и за заведенията в сектора. Съпредседателят на малката управляваща коалиция "Обединени патриоти" Валери Симеонов щял да внесе съответната законова поправка до петък - даде заявка още министър-председателят. 

По предложение на транспортния министър Росен Желязков пък таксиметровите услуги ще бъдат освободени от такси с мотива, че те също са били ударени от кризата с пандемията. Ставало дума за малка сума – от порядъка на 5-6 милиона лева, като централната власт щяла да компенсира местната за това, че няма да бъде събрана.

По предложението на Симеонов ще се позволи на хора от Молдова, Северна Македония, Кувейт, Сърбия и Израел ще бъдат допускани в страната срещу PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в България. Искането било на туристическия бранш.

"Съжалявам, че няма отговорни хора"

Борисов, разбира се, отговаря и на въпроси, свързани с продължаващите вече близо 20 дни антиправителствени протести, с които се иска оставката и на главния прокурор Иван Гешев. Пак посочи, че по втория въпрос няма да коментира, защото е от компетенциите на съдебната власт (макар правосъдният министър Данаил Кирилов да може да инициира процедура, б.р.). "Както и да се развиват протестите, ние сме длъжни да ги вземем тези решения, за да се изпълняват в следващите дни. Това се очаква от хората, които не са на протестите, а работят. Милиони хора чакат, браншовете чакат да им се осигури възможност за тези още 30 дена туризъм. После и за зимния", посочи, визирайки анонсираните социални и икономически мерки.

И похвали действията на правителството си с това, че "сме втори по дефицит". Ние все още не теглим заем, ние все още се опитваме да запазим бъдещето на следващите поколения – заяви още Борисов. Затова и още сме карали на наличната "мазнинка".

"Съжалявам, че няма отговорни хора, които да седнат и да кажат "добре, политиката си е политика, какво правим в следващите месеци, ако се случи това, това и това".

"Предстоят изключително тежки месеци, не му завиждам на този, който мисли, че това е лесна работа. Само нашата отговорност ни задържа. Само след три месеца никой няма да ще да седне и да отговаря. Най-лесно ще е на този, който ще е извън правителството в следващите месеци. Ще свършат след три месеца тези пари, сезонът ще е свършил. Те затова не говорят по тези теми на протестите", коментира Борисов ситуацията в контекста на антиправителствените протести.

Любопитен бе отговорът на премиера какво се случва с проектите за т.нар. у нас "Балкански поток" ("Турски поток") и газовата връзка с Гърция, след като САЩ обявиха, че налагат санкции. По думите на Борисов двата проекта "се строят на пълни обороти".