Премиерът на Великобритания Борис Джонсън даде себе си за пример при представянето на нови мерки, които да помогнат на британците да се борят срещу наднорменото тегло - един от влошаващите фактори при инфекция от коронавирус, предаде Ройтерс.

Мерките включват забрана на реклами за бърза храна по телевизията и в интернет преди 21 часа вечерта, прекратяване на офертите "купи едно, получи едно безплатно" и други.

Докато Джонсън бе кмет на Лондон, бе сред рекламните лица на кампанията за пътуването до местоработата с велосипеди.

При съобщаването на мерките министър-председателят обяви, че основна цел на кабинета му е да се "пребори с бомбата със закъснител на наднорменото тегло". 

"Бях твърде дебел"

"Винаги съм искал да отслабна и като мнозина други имам проблеми с теглото си, постоянно качвам и свалям. Но откакто се излекувах от коронавируса, постоянно тренирам", обяви той в туитър. "Когато ме приеха в спешното, бях много болен, бях с наднормено тегло... и, знаете, бях твърде дебел", обясни той и допълни, че съобразно новия си режим тича рано сутрин, за да има повече енергия през деня.

Джонсън изрази надежда, че новите предложения няма да бъдат възприети като "прекомерно заповеднически", а по-скоро като внимателно подтикване към Великобритания да влезе във форма.

  

По данни на британското министерство на здравеопазването 60 процента от възрастните жители на кралството са с наднормено тегло.

Лейбъристката партия обяви, че и преди е чувала "големи обещания" от консерваторите и осъди орязването на средствата за Националната здравна служба.

"Ефективната стратегия  налага действия, не консултации", обяви шефът на здавните и социалните политики на лейбъристите Алекс Норис. "Торите са оглозгали до кости здравеопазването и хората заплащат цената на 10-те години бездействие", добави той.