Пандемията от новия коронавирус в света се засилва: през последните шест седмици броят на случаите почти се е удвоил, достигайки 16 милиона, броят на смъртните случаи надхвърля 640 хиляди. Това обяви в понеделник на брифинг в Женева генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от ТАСС.

Той обяви, че СЗО ще свика заседание на спешната си комисия тази седмица, за да оцени обстановката. Ръководителят на организацията припомни, че на 30 януари тя обяви извънредно положение от международно значение заради разпространението на коронавируса.

Тедрос каза, че пандемията "промени света". Той едновременно обединява хората и обществата и ги разделя, показвайки, че „хората са способни да реагират както положително, така и отрицателно“.

„Ние научихме много и все още учим много”, добави той, подчертавайки, че борбата срещу коронавируса все още изисква „политическото лидерство, осведоменост, участие на общността и способността да ги изслушваме“.

Ръководителят на СЗО отбеляза, че настоящата пандемия е най-сериозната ситуация в световен мащаб, обявявана от СЗО. Той посочи Австралия, Виетнам, Германия, Камбоджа, Канада и Китай сред страните, които са успели да избегнат големи огнища или да поставят заразата под контрол благодарение на предприетите мерки.

Той припомни, че ключовите мерки за борба с разпространението на инфекцията остават идентифицирането на случаите, изолирането на болните и хората в контакт с тях, тестването и лечението.

„Пазете дистанция, мийте ръцете си, избягвайте претъпкани места и затворени помещения, носете маска, където е препоръчително“, каза генералният директор на СЗО.

Той обяви, че 536 хиляди индивидуални дарители и компании вече са превели над 225 милиона долара във Фонда за солидарност за борба с коронавируса, иницииран от организацията.

Забраните за международни пътувания не могат да се прилагат до безкрайност, a ще трябва страните да направят повече, за да намалят разпространението на коронавируса в границите си, заяви също днес СЗО, цитирана от Ройтерс.

Нарасналият брой заразявания накара някои държави през последните дни отново да наложат определени ограничения за пътувания. Великобритания предизвика истински хаос във възстановяването на европейската туристическа индустрия, след като разпореди пристигащите от Испания да бъдат поставяни под карантина.

Ще бъде почти невъзможно за отделните страни да държат границите си затворени в обозримо бъдеще. Икономиките трябва да се отворят, хората трябва да работят, търговията трябва да се възстанови, добави изпълнителният директор на програмата на СЗО за извънредни ситуации Майк Райън. Гебрейесус посочи, че условие това да стане е строгото спазване на предпазните мерки.