До края на 2020 г. ще бъде отпуснат допълнително четвърт милиард лева в здравеопазването. Парите ще отидат за възнаграждения на медицински персонал и за апаратно оборудване. 250-те милиона се дават за борбата с коронавируса до края на годината.

Това обяви новият министър на здравеопазването Костадин Ангелов на пресконференция за мерките за овладяване на епидемията.

Трудовите възнаграждения за медиците на първа линия в борбата с коронавируса ще бъдат увеличени с 30%. 

С 30 на сто ще се повишат заплатите на над 6000 души, уточни Ангелов.

До края на годината ще бъдат отпуснати и над 100 млн.лв., за да могат работещите да получат и чисти 1000 лв. над възнагражденията си, обясни той.

Медиците на първа линия ще получат и ваучери за почивка на стойност 210 лв.

Заплатите ще бъдат увеличени на работещите в РЗИ-тата, държавните психиатрични болници, в центровете за трансфузионна хематология, в Националния център по заразни и паразитни болести и др.

За 44 лечебни заведения със структури за лечение на пациенти с инфекциозни болести ще бъдат предоставени над 9 млн. лева.

Общинските болници ще бъдат подпомогнати с 19 млн. лв., обмисля се и повишаване на средствата за работещите в извънболничната помощ.

Очаква се от 1 август да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки с 10 процента.

До края на годината НЗОК ще разполага със 126 милиона лева за увеличение с 10% на клиничните пътеки.

Ще бъдат купени още 133 апарата за белодробна вентилация с идеята те да бъдат насочвани към общинските болници.

Костадин Ангелов съобщи, че тръгва на срещи с областните медицински щабове, за да се види каква е готовността им за справяне с епидемията.