Изпълнители от Банкя записаха песен за града, в който е роден Бойко Борисов. „Песен за Банкя“ беше представена първо в аудиовариант. Предстои да бъде създадено видео, в което ще участват всички ангажирани с изпълнението и подготовката на произведението, съобщиха от общината в социалните мрежи. Инициативата е на заместник-кмета по културата в града Александра Александрова, която също участва в записа на песента.

[[nid:92666]]

Първото представяне на новото музикално творение е било на 15 юли, когато от община Банкя съобщават:

„С благослов за Банкя от Негово Светейшество Патриарх Неофит тази година отбелязваме едни по-различни Горешляци. С шоколадови бонбони „Банкя”, дарение от фирма „Даримекс”, и с предпремиерно излъчване на песен за Банкя, започна денят за посетителите в районната администрация. Поводът са празниците на града Горешляци, които се честват на 15, 16 и 17 юли“.

Песента започва с речитатив, изпълнен от Евгени Будинов, актьор и депутат от ГЕРБ, който рецитира думите:

„Моя Банкя, ти си в нашите души./Тебе, Банкя, Бог благослови“.

Като фон на изпълнението се виждат кадри от възстановената баня, както и снимани с дрон пейзажи от града.

„Тук си свой, дори неканен“, се казва в текста, написан от местната поетеса Румяна Николова. Музиката на песента е на Хайгашот Агасян, а изпълнението е групово и е предимно от певци, които живеят в Банкя – Дует Ритон, братя Аргирови, Милчо Соколов и Кирил Веселинов, които осигуряват логистиката, озвучаването и рекламата на културните събития в Банкя, Людмила Манолова – Люси, участничка в „Star Academy“ и победителка от телевизионен музикален конкурс по bTV, Никола Чочев – финалист в „Гласът на България”, Емилиян Бърдарски, оперната певица Еделина Кънева, фолклорната изпълнителка Поли Паскова, джаз певицата Русана Христова. Съпроводът на пиано е дело на композитора и пианист Ангел Заберски, който също е жител на Банкя – син на проф. Ангел Заберски и на естрадната певица от 60-те и 70-те години Маргарита Радинска, изпяла първата песен за Банкя през 1974 г.

Песента предизвика разгорещени коментари в социалните мрежи и бързо натрупа десетки хиляди преглеждания в Ютюб. Реакциите бяха изпълнени най-вече с ирония, произтичаща от факта, че се възпява родния град на премиера по време на протести, които искат оставката му.

„Това е най-великото творение в българската естрада след „Моя страна, моя България“, само че е още по-велико”, написа Весела Ангелова.

„Песен за Правец!… Пардон, Банкя“, е коментарът на Силвия Атипова.

„А защо едно време нямаше „Песен за Правец“?“, пита Мариян Петров.

Антон Душев коментира в Ютюб:

„Потресен съм. От „Нашата полиция“ на В. М. (Веселин Маринов – бел. ред.) насам не бях слушал по-кичозно нещо”.

Милена Радева отправя въпрос към район Банкя:

„Бихте ли отговорили с официална документация:

1. Колко точно е струвало на общината заснемането на този клип и песен?

2. Какъв е бил процесът на подбор на музикантите? Текстописецът? Музиката? Снимките? Монтажът? Конкурс? Държавна поръчка? Съседска тлака?

3. Какви са целите и задачите на този „продукт“?

4. Защо това е „изненада“ за жителите на града, а не е обявено в аванс в сайта на общината?

Това коледна песничка за волни пожертвования ли е или?”.

Разбира се, има и позитивни реакции, макар и доста по-малко от саркастичните. Нели Григорова казва:

„Харесва ми. Има химново звучене. Особено въздейства в припева оперния глас“.

Нина Андонова пък е благодарна:

„Прекрасна песен,благодаря на създателите и изпълнителите!”.

 

Площад Славейков