ЕС отново поиска Китай да позволи вноса от европейските страни на говеждите и пилешките селскостопански продукти, очакващи разрешително.

Призивът бе отправен днес, по време на осмия кръг от двустранния търговско-икономически диалог. Той бе проведен във вид на видеоконфеленция с участието на зам.-председателя на Еврокомисията Валдис Домбровскис, еврокомисаря по търговията Фил Хоган, китайския вицепремиер Лю Хъ и няколко зам.-министри от Пекин.

Брюксел изрази също така безпокойство от новите ограничения, наложени върху износа на храни под предлог за контрол на пандемията от коронавирус. Така се увеличава броят на неоправданите инспекции, контроли и изисквания за сертификати за износ на европейски селскостопански продукти.

ЕС отново насърчи Китай да продължи с отварянето на пазара си за финансови услуги за чужди инвестиции.

Европейската страна настоя за пореден път Пекин да изготви по-добро предложение за европейските сектори на телекомуникациите и компютрите, здравеопазването, биотехнологията и новите електромобили.

Двете страни се съгласиха, че Световната търговска организация (СТО) трябва да продължи да бъде компетентният орган в справянето с предизвикателствата пред световната търговия.

Пекин трябва също така да се ангажира с бъдещи преговори за държавните субсидии за индустрията.

Накрая ЕС поиска Китай да започне проучвателни разговори за административно сътрудничество в борбата с измамите с ДДС.

„Двустранните и търговските отношения между ЕС и Китай трябва да се основават на ключовите принципи на реципрочност и равни условия на базата на ясни и предсказуеми правила“, заяви еврокомисарят Фил Хоган.

Според Валдис Домбровскис настоящата криза не оставя на ЕС друг избор, освен да работи „ръка за ръка“ заедно със световните си партньори, сред които и Китай.

Въпросът за човешките права изобщо не е бил обсъждан, заявиха от Еврокомисията в отговор на журналистически въпрос.