Тери Гилиъм се връща на режисьорския стол след като „Човекът, който уби Дон Кихот“ най-сетне видя бял свят през 2018 г. и тръгна по световните кина миналата година. Сега бившият член на „Монти Пайтън“ ще реализира продукция по идея на Стенли Кубрик, споделя самият той в интервю за италианския вестник „Република“ и цитиран от „Индиуайър“.

Но като всички режисьори, които пандемията свари по средата на проекти, Гилиъм временно прекратява процеса и продукцията му ще се забави. Сценарият е написан, актьорският състав – избран, а снимките се очаква да започнат през септември тази година.

„Работех по филм, първоначалната идея за който хрумва на Стенли Кубрик – споделя той за италианското издание. – Имахме сценарий, актьори, но карантината провали всичко. В момента работя по книга със сторибордовете на всички филми, които съм заснел.“

Гилиъм, който живее във Великобритания, коментира и темата „Брекзит“:

„През 2016 г. най-сетне бяха на сто процента британски гражданин, отказах се от американското поданство и си мислех, че съм на сто процента европеец. След това през същата година Великобритания реши да напусне Европейския съюз. Това е лудост. Затворен съм в държава, която няма да бъде европейска, а аз много искам да бъда част от Европа“.

Режисьорът даде оценка и на управлението на Тръмп, встъпил в длъжност в същата година, когато Обединеното кралство гласува „за“ за напускането на ЕС.

„Америка е затворена, Тръмп я унищожи“, каза той.

Създателят на филми като „Бразилия“ и „12 маймуни“ призна, че дори неговият подход към разказването на истории се е променил заради случващото се в света:

„Проблемът е, че светът е станал толкова странен, че онова, което мислехме за сатира, се превърна в реалност, затова вече дори не знам как да се справя с него“.

Площад Славейков