ЕС ще ограничи износа на техническо оборудване и технологии с крайно назначение Хонконг най-вече когато има съмнение за нежелателно тяхно използване за репресии, прехващане на вътрешни комуникации или кибернаблюдение.

Това се съдържа в заключенията, приета от съвет „Външни работи“. Те бяха обсъдени седмица по-рано и са част от пакета на ЕС с ответни мерки срещу налагането на китайския закон за националната сигурност в Хонконг.

Съюзът изцяло подкрепя принципа „Една държава, две системи“, договорен от Великобритания и Китай.

Други възможни ответни мерки на ЕС са следните:

• Проучване на възможностите за засилване и координиране на стипендии и академични обмени с участието на хонконгски студенти и университети;

• Продължаване на подкрепата за гражданското общество в специалния азминистративен район;

• Продължаване на наблюдението на съдебните процеси срещу активистите в Хонконг;

• Преглед на последиците от приетия китайски закон върху действието на споразумението за екстрадиция и други подобни споразумения, сключени с Хонконг.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел определи решението за "ясно послание на солидарност с народа на Хонконг и подкрепа за автономията му в рамките на принципа „Една държава, две системи“.

Броени часове преди одобряването на заключенията се състоя осмият кръг от търговско-икономическия диалог между Пекин и Брюксел. От Еврокомисията обявиха, че на него изобщо не е бил повдиган въпросът за човешките права.