„Не желаем да бъдем повече балъци. Намаляваме нашите военнослужещи, защото те (германците – б.р.) не си плащат сметките, много е просто.“

С тези думи, казани пред репортери в Белия дом, президентът Доналд Тръмп обясни защо САЩ изтеглят почти 12 000 свои военнослужещи от Германия, предаде Ройтерс.

Миналия месец той обяви намерението да бъде съкратен с близо една трета 36-хилядниятг американски контингент в страната. Причината е, че Германия не изпалнява изискванията на НАТО да изразходва 2 на сто от своя БВП за отбрана.

По-различно бе обяснението на шефа на Пентагона Марк Еспър. Той заяви, че планът няма да позволи на движението на войските да подкопаят НАТО и усилията на пакта да сдържа Русия след анексията на Крим през 2014 г.  Той допълни, че някои от войските ще бъдат пренасочени към Черноморския регион, а други – на вълни към Балтика.

Други от напускащите Германия части ще се преместят за постоянно в Италия. А централата на американското военно командване в Европа ще бъде преместена от Щутгарт в Белгия.

Общо под 6000 от общо 12 000 военнослужещи, напускащи Германия, се очаква да останат в Европа. Голяма част от останалите военни ще се върнат в САЩ, но ще се въртят периодично в Европа без семействата си.

Все пак много малък брой военнослужещи ще си тръгнат скоро, изтъкнаха американски представители. За пълното изпълнение на плана ще бъдат необходими години.

Но изтеглянето на Германия е сериозен удар по един от най-близките военни и търговски партньори на САЩ, изтъква Ройтерс.

Премиерите на 4 германски провинции, на чиито територии се намират американски войски, призоваха Конгреса на САЩ да блокира изтеглянето, критикувано от кръгове и във Вашингтон, и в Берлин. Те изтъкват, че стъпката има политическа, а не стратегическа насоченост.

Сенаторът републиканец Мит Ромни нарече плановете сериозна грешка.

А демократът Джо Байдън обеща да прелазгледа решението, ако през ноември бъде избран за президент на САЩ.

НАТО: Решението е съгласувано

Обявеното днес решение на САЩ е съгласувано със страните от НАТО, се казва в изявление на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.

„Съобщението на Марк Еспър подчертава обвързаността на Вашингтон с европейската сигурност. Мирът и сигурността в Европа са важни за сигурността и напредъка на Северна Америка. При все по-голямата непредвидимост по света сме по-силни, когато сме заедно, сме по-силни“, изтъква Столтенберг.