Когато нашите "западни партньори" се възползват от антируски настроения, това не учудва никого. Но щом "антируската карта" се разиграва от съюзническа страна, това буди известно недоумение. Поне да имаше защо - тук обаче виждаме, меко казано, провокация.

Беларус съобщи, че е задържала бойци от частната военна компания (ЧВК) "Вагнер", пристигнали в страната 11 дни преди президентските избори уж "с цел да дестабилизират обстановката през изборната кампания".

А общият брой на "дестабилизаторите" според телевизия "Беларус 1" достига 200 души. Каква лодка може да се "разклати" на избори, в които всички алтернативни кандидати лежат по затворите, не се знае. Но ако си представим, че пуснат някого от тях и го сложат на барикадите на един условен "майдан", не е ясно кой може да е по-изгоден за руските власти от днешния президент. Дори при всичкото му перчене и флирта със Запада.

Обвиненията, че Русия влияе на избори, са нещо обичайно през последните години. В случая обаче обвинението е просто нелогично. Лукашенко май си остава най-удобният за Москва лидер на Беларус.
Освен логиката впрочем има и подробности, сочещи, че руската следа в братската страна е "изфабрикувана".

Беларуският държавен канал твърди, че са задържани т. нар. наемници от ЧВК "Вагнер". И те може наистина да имат нещо общо с някаква частна военна компания. Но по всяка вероятност не са били изпратени в Минск, а в Судан.

Видеото, показано по държавната телевизия, съдържа цял ред интересни подробности.

Първо, от задържаните са иззети судански лири и телефонни карти от Судан. Подчертавам, че картината идва от държавния канал "Беларус 1".

Второ, новите нашивки по камуфлажа с надпис "Наш бизнес е смъртта. И бизнесът върви добре". Защо ли са притрябвали на "провокатори", чиято задача е да се смесят с тълпата, да бъдат незабележими?

Трето, сред иззетите неща показват предмет, наподобяващ сменяема ръкохватка за автомат "Калашников". Какво да правят с нея "провокатори" по мирните митинги?

Минск е бил междинен транспортен пункт за ЧВК. И то обичайният междинен пункт. Пише се, че през Беларус са били доставяни оръжия, инструктори и консултанти за Судан. Както от Русия, така и от самата Беларус (военнопромишленият комплекс там работи). Задържаните най-вероятно са пътували тъкмо затам и проблемът с транзита на властта в Минск изобщо не ги е вълнувал.

Но Александър Григориевич явно замисля представление с антируска риторика. С каква цел? Да прояви лоялност към американците, мъчейки се от половин година да си оправи отношенията с тях? Да наплаши избирателите с руснаците, решили да превърнат мирните митинги в "кървава баня" - и така да оправдае засилените репресии? Или за да обяви извънредно положение точно в деня на вота?

То се знае, че Русия ще отговори. Не задължително публично, не задължително светкавично. Едва ли Александър Григориевич не схваща това.