Кланиците и месопреработвателните заводи в Германия вече ще могат да работят само с хора, които са назначени на трудов договор и се ползват от цялата защита на германското трудово законодателство. Изключение ще се прави само за малките фирми с до 50 работника. Тази вратичка обаче веднага бе използвана от гиганти в бранша като кланиците „Тьонис“, заради които избухна скандалът с лошите договори, позволяващи работници от Източна Европа да бъдат третирани различно от германците. Те живеят при лоши условия и това бе причина да избухне зараза от COVID-19.

Според германските медии „Тьонис“ се е подготвила за новия закон, като е започнала да създава десетки малки дъщерни фирми. Ако в тях назначава до 50 работника, ще може отново да продължи да прилага старото законодателство и да ги назначава чрез фирми посредници на граждански договори за изработка.

Смята се, че 30 000 от общо 110 000 заети в месопреработването са на такива договори в момента и са назначени  чрез фирми посредници. Германските профсъюзи приветстваха промяната в закона и призоваха работещите да преговарят с фирмите за колективни трудови договори, които ще им предоставят повече защита.