Петър Кърджилов, познат като един от активните защитници на Десислава Иванчева и говорител на кметството в "Младост" при мандата й, беше задържан и отведен от полицията след напрежение на блокадата на Орлов мост. До тази развръзка се стигна, след като възрастна жена се появи край лагера на протестиращите и влезе в словесни сблъсъци с тях с аргумента, че тя е избирала "това правителството". Случката се разигра по време на включване на живо на бТВ и това вдъхнови допълнителна емоционалност у участниците в инцидента.

Пред камерите на телевизията жената се оплака, че е била залята с вода от един от протестиращите, а останалите са се отнесли грубо с нея. Според участници в блокадата тя над час е сипела обиди, обикаляла наколо и размахвала бастуна си, с който даже ги "ръчкала", а едно от момчетата станало "по-емоционално". "Емоционалното момче" е Кърджилов.

В началото на живото включване се видя, че той е обграден от полицаи и всички кротко си стояха под арката на близката сграда, когато внезапно жената с бастуна се насочи към тях с обвинителни викове: "Онзи с жълтата жилетка ме нападна!" При последвалата суматоха полицаите поставиха белезници на активиста, а той от своя страна също започна да вика:

"Помощ! Помощ! Боли ме! Боли ме! Разхлабете малко тези белезници!"

Протестиращите отбелязаха, че има двойни полицейски стандарти. Жена от палатковия лагер дори заподозря, че въпросната дама с бастуна била "провокатор на Нова телевизия". 

"Документите ми се в палатката! Отвеждат ме без документи! Помощ!", извика Кърджилов, преди бусът на полицията да потегли, и с това суматохата утихна.

По-късно през деня пък от прокуратурата обявиха, че е образувано досъдебно производство по случая, като припомниха, че спрямо Кърджилов се води и друго наказателно производство - за извършени от него миналата година хулигански действия в сградата на Специализирания наказателен съд. А за тази сутрин описаха следната ситуация: "Възрастна жена е коментирала пред камерите на една от националните телевизии ситуацията, свързана с блокирането от страна на протестиращи на ключови кръстовища и булеварди в центъра на столицата. В този момент към нея се приближил П. К., който на висок глас започнал да й отправя обидни реплики, като я залял с вода, след което издърпал бастуна й и го хвърлил на земята."

Протестиращите към властта: Не пращайте провокатори

Протестиращите на Орлов мост призоваха по-късно на изпровизиран брифинг властта да спре да изпраща провокатори.

„Подозрението ни е, че това беше провокатор, изпратен от ГЕРБ, за да се отклони вниманието от нашите искания“, заявиха те.

Добавиха, че ще стоят на улицата, докато не се изпълнят исканията им - оставките на премиера Бойко Борисов, правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Петър Кърджилов няма повдигнати обвинения още, стана ясно от изявлението на протестиращите. Задържан е за 24 часа, но срещу него няма подадена жалба. Адвокат Александър Кашъмов е поел защитата му.

"Трети ден сме тук и никога не се е стигало до такива сцени. От наша страна провокация и агресия не е имало никога", категорични бяха представителите на "Боец". Според тях гражданите са солидарни с тях

Според протестиращите твърденията на полицията, че е затруднена комуникацията с тях, не отговарят на истината.

Преговорен екип

София осъмна за втора сутрин с блокада и палатков лагер на кръстовището на Орлов мост в столицата. Спряно е движението и пред президентството.

Тази сутрин при протестиращите отидоха представители на Столичната община, които разговаряха с тях в опит да бъде пуснато движението на градския транспорт.

На Орлов мост бяха Красимир Димитров, който е директор на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община, както и Тони Тодоров от СДВР, зам.-директор на Охранителна полиция.

Протестиращите обаче бяха категорични, че няма възможност да бъде пуснато движението на градския транспорт, дори и само на част от линиите.

Блокадата ще остане до изпълнението на исканията им - оставки на правителството и на главния прокурор, обясниха те.

Гражданите от палатковия лагер са снабдени с вода и храна, а до късно снощи на кръстовището имаше музика, танци и барбекю. Въпреки блокадата в късната част на вечерта протестиращите пропуснаха няколко автобуса от линиите на градския транспорт.

Движението в центъра на София

Булевард „Дондуков“ е отворен и е свободен за преминаване.

Всички шофьори могат да използват обходни маршрути като бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, бул. „Драган Цанков“ и бул. „Пейо Яворов“. В сайта на Центъра за градска мобилност се отразява всяка промяна в маршрутите на градския транспорт От Столичната община призоваха гражданите да използват метрото.

Обходните маршрути са главно през алея „Яворов“, бул. „Драган Цанков“ , „Черни връх“, „Ситняково“ и „Данаил Николаев“, като това са двете основни алтернативи на бул. „Цариградско шосе“, обясни Димитър Петров от Центъра за градска мобилност пред бТВ. „Алтернативата на затварянето на „Цар Освободител“ е „Дондуков“, но е добре хората да използват градския транспорт и най-вече метрото, защото то се движи без закъснение“, посочи още той.