Швейцарската прокуратура започна разследване срещу президента на ФИФА Джани Инфантино заради нерегламентирани срещи с подалия оставка главен прокурор на страната Михаел Лаубер.

Преди седмица магистратът обяви, че е готов да напусне от 31 август.

Инфантино и Лаубер са имали няколко срещи в периода 2016-2018 г. по повод делата за корупция по високите етажи на ФИФА, започнали още през 2014 г. Сега разследването трябва да установи дали те са обсъждали информация в поверителни документи.

Двамата наскоро заявиха, че не са направили нищо нередно. За някои от срещите те не можеха да си спомнят за какво са разговаряли, а за други, че са имали изцяло официален характер предвид позициите, които заемат.

Проблемен според предварителната информация за разследването се оказва разговор в хотел в Берн през 2017 г. Той бил пазен в тайна няколко месеца.

Лаубер заяви, че не е нарушил закона, но е готов да подаде оставка, тъй като не се ползва с доверие в момента и това вреди на прокуратурата в страната.

ФИФА излезе с официално съобщение, в което се казва, че Инфантино, който замени отстранения заради корупция Сеп Блатер, ще окаже пълно съдействие на разследващите. Той заявява, че се е срещал Лаубер и негови колеги в целия свят в качеството си на президент на ФИФА и не е надвишил правата си. Действията му били в интерес на организацията, която представлява.

Преди дни ФИФА обяви, че ще преведе на футболните федерации в цял свят общо 1,5 милиарда долара като помощ за справяне кризата, причинена от коронавируса.