Плътен полицейски кордон не допусна протестиращи от Стара Загора, Нова Загора, Казанлък, Сливен, Ямбол и Хасково, които се опитаха с автомобилите си да блокират движението по автомагистрала "Тракия". Движението по пътя Стара Загора-Хасково, който води към магистрала, е спряно.

Протестиращите минаха в автошествие по една от централните улици на града, но край летището около 20 часа бяха спрени от плътен кордон. На място пристигнаха и жандармеристи, които образуваха втори кордон зад полицаите.

Протестиращите се заканиха да стигнат до магистралата пеша, съобщи БНР.

С плакати и национални флагове протестиращите скандираха "Оставка", "Мафия" и "Мутри, вън!". 

Как се развива гражданското неподчинение край Стара Загора може да наблюдавате на живо тук.

„11 години стигат, време е за промяна, не за подмяна“.

Под това мотото за 23-та поредна вечер се събра антиправителствения протест в София.

Снимки БТА

Най-атрактивният участник в демонстрацията в петък вечер в центъра на София беше жива пуйка. Тя се разхождаше на площад "Независимост" - сборният пункт на протеста в столицата. Домашната птица напомняше определения на премиера Бойко Борисов за журналистите като "мисирки".

Блокадата на основните кръстовища в центъра на столицата остана и днес.

Палатковите лагери са край президенството и Орлов мост.

 

През деня на два пъти около Орлов мост имаше напрежение, породено от недоволни от спряното движение граждани.

Към 19,30 часа мъж беше отведен с полиция оттам, след като се опита насилствено да се качи на трибуната.Пред медиите той заяви, че не се плаши от протестиращите, защото бил съден за футболно хулиганство.

От документите му за самоличност, които полицаите поискаха, се разбра и името на гражданина - Борис Бойков.

Сутринта полицаите отведоха с белезници един от активните защитници и бивш пиар на Десислава Иванчева, Петър Кърджилов. Той влезе в пререкания с възрастна жена, която се появи, за да изкаже гръмко недоволството си от затварянето на възловото кръстовище. 

 
Тъй като инцидентът се предаваше на живо в тв ефир участниците в него бяха много активни. Жената се оплака, че е била полята с напитката на Кърджилов, той че е заплашван от нея с бастун.
 
Хора от протеста след това излязоха с призив властта да спре да праща провокатори, а от ГЕРБ осъдиха блокадата, защото това не бил мирен протест. Но побързаха да се разграничат от жената, която заяви, че е избирала това правителство, като обявиха, че тя не е била и не е партиен член.
 
От СДВР отправиха скрито предупреждение, че смятат "да повишат тона."
 
По-късно става ясно, че на Кърджилов е повдигнато обвинение за хулиганство с особена дързост и циничност, съобщиха за БНТ от прокуратурата. Той е отказал да бъде изследван за съдържание на алкохол и наркотици в кръвта. Кърджилов е задържан за 72 часа и предстои да се прецени дали да бъде искана от съда постоянна мярка "задържане под стража". 
 

Във Варна на плаж пред общината

Протестна акция срещу кабинета имаше и във Варна. Десетки граждани отидоха този следобед на плаж пред сградата на местната община. В акцията участваха предимно млади хора от морската столица, които протестират през последните седмици активно срещу премиера Бойко Борисов, срещу правителството и срещу главния прокурор Иван Гешев, съобщи бТВ. Снабдени с плажни принадлежности, те разпънаха хавлии пред сградата на общината и останаха там около два часа.