Британският режисьор Алън Паркър, познат с филмите си „Бъгси Малоун“, „Евита“ и „Среднощен експрес“, е починал на 76-годишна възраст след дълго боледуване, потвърждават от Британския филмов институт. 

Паркър има две номинации „Оскар“ за режисура за „Среднощен експрес“ (1978) и за „Мисисипи в пламъци“ (1988). Работата му не се ограничава в един жанр. Предпочитаната му форма за изява обаче са мюзикълите или продукциите със силни музикални елементи – „Бъгси Малоун“, „Евита“, „Слава“, „Стената“ (адаптация по едноименния албум на „Пинк Флойд“)

Британският актьор Джон Хърт, американският актьор Брад Дейвис, авторът Били Хейс и режисьорът Алън Паркър (от ляво на дясно) пристигат в Кан за излъчването на техния филм "Среднощен експрес" на 18 май 1978 г.  Снимка АП/БТА, архив 

„Бъгси Малоун“, с който режисьорът печели световна слава, е първият му пълнометражен филм. Гангстерският епос е със смела концепция –  актьорският състав е изцяло от деца, сред които Джоди Фостър и Скот Байо като малки. Идеята му е оценена на филмоия фестивал в Кан, където продукцията получава номинация за „Златна палма“.

Вероятно никой не очаква същият режисьор да направи „Среднощен експрес“ – истинската история на Били Хейс (Брад Дейвис), изпратен в кошмарен турски затвор за нелегален трафик на канабис. Продукцията получава два оскара – за сценария на Оливър Стоун и за музиката на Джорджо Мородер. Номининиран е за най-добър филм, режисура, поддържащ актьор (Джон Хърт) и монтаж.

Следват още силни филми, които затвърждават мястото на Паркър сред най-интересните режисьори на своето време – „Shoot the Moon“; „Пилето“ по книгата на Уилям Уортън и с участието на Никълъс Кейдж (който носи на режисьора награда на журито в Кан през 1985 г.); хорър мистерията „Ангелско сърце“ с Мики Рурк и Робърт де Ниро; „Мисисипи в пламъци“ за двама ФБР агенти с Уилям Дефо и Джийн Хекман; „Come See the Paradise“ за несправедливостите, които японците в Америка понасят по време на Втората световна война; комедията „Пътят към Уелвил“, която се шегува със схващането, че традиционната медицина е примитивна…

Последният му филм е трилърът „Животът на Дейвид Гейл“ с участието на Кевин Спейси. Макар и да влиза в програмата на „Берлинале“, продукцията не привлича внимание.

Паркър е роден в Лондон. Работи  рекламната индустрия през 60-те и наалото на 70-те. Филмовата му кариера се свързва с Дейвид Пътнам, също започнал в рекламата и мечтаещ да прави филми. Той наема Паркър да напише сценария за романтичния му филм „Мелъди“ (1971). Известно време Алън Паркър режисира тв реклами и късометражни филми за Би Би Си. През 1976 г. печели „Бафта“ за телевизия за тв филма „The Evacuees“. Същата година създава „Бъгси Малоун“ и никога повече не се връща в телевизията. За сценария на филма печели „Бафта“, наградата на Британската филмова академия получава още за режисурата на „Среднощен експрес“ и за „The Commitments“.

"Площад Славейков"