"Простичко казано - действащият президент не може да бъде разследван, но бившият президент може."

Така конституционният съдия проф. Атанас Семов обобщи тълкувателното решение на Конституционния съд (КС) относно имунитета на държавния глава и на вицепрезидента. Семов даде интервю за сутрешния блок на бТВ.

В четвъртък КС излезе с решение, че президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат разследвани и привличани към наказателна отговорност докато заемат тези позиции. Решението бе взето единодушно и бе в отговор на искането за тълкуване на главния прокурор Иван Гешев от януари тази година. Но пък последваха разнопосочни мнения какво точно е казал КС.

"Недосегаеми в демократичната правова държава няма, Конституцията също не търпи недосегаемост", коментира още конституционният съдия.

По думите му "решението на КС защити по много ясен начин институцията на президента и върховенството на закона".

Той припомни, че решението посочва, че президентът не носи наказателна отговорност, срещу него не може да бъде повдигнато обвинение и не могат да бъдат предприемани никакви процесуални и извънпроцесуални действия в рамките на мандата.

"Същото решение казва много ясно, че президентът и вицепрезидентът не са напълно неотговорни. Те носят отговорност пред Народното събрание, което може да им повдигне обвинение за държавна измяна и нарушение на Конституцията и КС се произнася като последна юристикция", каза още проф. Атанас Семов.

По думите му така те са защитени от процесуални и извънпроцесуални действия срещу тях по време на мандата. Прекрати ли се мандатът, президентът като всеки друг гражданин носи отговорност ако е извършил деяния, които могат да бъдат определени като престъпление.

"Имунитетът на президента е имунитет на институцията, не на личността", подчерта Семов.


Той отрече КС да е бил използван за създаване на напрежение между инстуциите, като припомни, че то съществува отдавна. Разбира се, визира се напрежението между Радев и Гешев, както и Радев и управляващите. По думите му то съществува, защото имало "две различни представи за нормалност, две различни представи за развитието на европейска България". 

Конституционният съдия бе попитан наруши ли прокуратурата закона като оповести записи, направени със СРС, с участието на президента Радев и с обиските в институцията. 

"Мисля, че обществената оценка на тези два акта на прокуратурата е много ясна и тя показва, че демократичната правова държава не търпи подобен начин на използване на една от властите или на част от една от властите (прокуратурата като част от съдебната власт)."

"Аз не виждам никакъв разумен отговор на ползата за съдебния процес от подобно оповестяване на факти и от подобно осъществяване на операции. Работата на прокуратурата е насочена към това да повдига и поддържа обвинения в наказателния процес. Оттам нататък общественият отзвук е грижа на онези, които създават общественото мнение. И мисля, че ние в момента в България сме в период на много будно, чувствително и активно обществено мнение. А в моята представа така изглеждат европейските държави", отговори той.

Семов се съгласи с констатацията на Гешев по повод предходното решение на КС, което гласи, че макар главният прокурор да е на върха на пирамидата в системата на държавното обвинение, всеки друг прокурор може да го разследва - че обвинител номер едно не е недосегаем.

"Много силно се надявам, че идват времена, в които ще си говорим не как може да бъде свален президентът или разследван главният прокурор, а за това как институциите заедно ще могат да работят за една по-добра България. Защото ясно трябва да кажем, че България си отива", каза в заключение конституционният съдия.