Кръстовището пред Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в София осъмна блокирано от протестиращи. Така то се превърна във втория голям пътен възел, който остава затворен след Орлов мост. 

Това развитие на ситуацията идва само няколко часа след като полицаи категорично отказаха да допуснат бус на "Системата ни убива" да стигне именно до Орлов мост. Той е стоя цяла нощ на кръстовището пред Ректората, докато през цялото време в него бяха майки с деца с увреждания. Автомобилът беше заобиколен от служителите на реда. 

Според полицаите - жените били свободни да си тръгнат по всяко време, но нямало как да ги пуснат да продължат с буса в посока "Орлов мост", тъй като той е блокиран от протест и превозни средства не се движат, предава бТВ.

От сдруженението обаче твърдяха, че имало предварителна уговорка с полицията бусът да бъде пуснат да премине. Очаквано - спирането на превозното средство, доведе до недоволството на останалите протестиращи, които направиха кордон около него. 

Стигна се леки сблъсъци като полиция и демонстранти се отпитаха да се изблъскат взаимно в пространството около буса. 

В един момент на мястото се появи и лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов, който помоли полицаите да пуснат жените и децата "за където са тръгнали". Полицията обаче така и не склони. 

Малко след полунощ един от организаторите на протеста - професор Велислав Минеков, написа във Фейсбук, че лично е предложил на началника на СДВР бусът да бъде придружен от полицейски кордон до Орлов мост, но веднага след това връзката била прекратена и "невъзможна". 

"Над същия началник е министърът на МВР.
Над него са Тиквата и неговия Каскет.
Утре сме в международните новини с арестуван бус за инвалиди.
Още едно блокирано кръстовище в София.
Наглостта на управляващите кретени допринася за очаквания край
", пише още Минеков. 

Кои маршрути са променени днес? 

Иначе и днес се налага промяна на маршрутите на някои от автобусите и тролейбусите от градския транспорт в София, предупредиха от Столична община.

Това са автобусни линии 9,72,75,76,84,184,204,304 и 604 и тролейбусите с номера 1, 2 4,5,8 и 11.

  • Линии № 9 и 75 въртят на Военна академиия;
  • Линии № 84, 184, 280, посока Орлов мост въртят преди Орлов мост и обратно по маршрута;
  • Линии № 72,76, 204, 304 и 604 са отклонени по бул. „Др. Цанков“, бул. „П.Яворов“ и по маршрута двупосочно;
  • Линия № 94 върти на ул. „Гурко“ и обратно по маршрута;
  • Линия № 213 в посока „Младост“ е отклонена по бул. „Мадрид“, бул. „Ситняково“ и по бул. „Цариградско шосе“ по маршрута си;
  • Линии № 5, 8 и 11 посока СУ „Кл. Охридски“ въртят преди Орлов мост и обратно по маршрута;
  • Тролейбусни линии 2 и 4 от „Х.Димитър“ се движат до „Оборище“ и обратно;
  • Тролейбусна линия 1 от „Левски Г“ до „Оборище“ и обратно.