"Това не е протест, това е рекет. Няма държава, която да се поддава. Не защото е голям проблем дали Борисов ще си тръгне, а защото ако държавното управление се поддаде на рекет, това означава, че всяко следващо ще може да се поддаде. Това означава, че всеки, който не е доволен от управлението на държавата, може да блокира кръстовища, това не е редно"

Това заяви днес пред Нова министърът на културата Боил Банов по повод поредното кръстовище в София, което осъмна блокирано. Става дума за пространството пред Ректората на Софийския университет в София. Тази вечер майки на деца с увреждания от организацията "Системата ни убива" опитаха да стигнав с микробус до блокирания Орлов мост, но бяха спряни от полицията. Бусът остана там цяла нощ, а на сутринта протестиращите разположиха палатков лагер на кръстовището.

Според Банов протестите били част от демократичния процес и управляващите били длъжни да опитат да разберат всеки - какво точно го е изкарало на улицата. От своя страна властта много упорито работила именно да разбере причините за недоволството. 

По думите му обаче - протестът можел да се раздели на "екстремисти" и нормални протестиращи. 

"Разделяйки екстремистите, които затварят кръстовища от протестиращите, сред протестиращите има основателни искания. Проблемът е, че няма формулирани икономически и социални искания. Те са многопланови и всеки изказва някаква позиция", аргументира се той, макар вече 25-и ден демонстрантите да обясняват на властта, че исканията не са нито икономически, нито социални. 

В същият дух се изказа и депутатът от ГЕРБ Евгени Будинов, който пък гостува в бТВ. Според него майките от "Системата ни убива" преди са били "мили, благи и добри", но сега му се стрували "озлобени, нахъсани и в стил Мая Манолова - агресивни". 

Като актьор пък Будинов бил свикнал на любовта на хората, а сега не виждал такова нещо. Затова призова - "нека бъдем по-добри, по-смирени".

"Ние от ГЕРБ сме за диалог, но искаме протестите да имат ясни искания и да излъчат лице, с което да преговаряме. Отровно трио или четворка, които са компрометирани и неуспели политици...няма какво да коментираме"

От него разбрахме също така, че премиерът Борисов не спирал да работи "в ползва на българските граждани", докато президентът Радев "се разхожда и има изисквания". 

Будинов беше попитан от водещата Жени Марчева дали някога е протестирал. Той се зачуди, позамисли се и след това обясни следното:

"Протестирах..по времетоо на Жан Виденов..Деведееее иии...8-ми клас бях, 96-та година може би. Тогава бяха ярки протестите"

След което обвиние медиите, че не давали видимост на другата част от гражданите - "тихите, работещите, които са доволни от управлението"