Полицията не е допуснала вчера вечерта буса на майките от "Системата ни убива" да достигне до Орлов мост, защото това била принципната позиция на СДВР - да не допуска автомобили до протестиращите, освен ако те не носят храна и вода за хората. Това заяви преди малко шефът на столичната дирекция на брифинг. 

Припомняме, че вечерта, след като направиха автошествие до Банкя, майките от организацията "Системата ни убива" бяха блокирани от полицията на кръстовището пред Ректората на Софийския университет. Те не са били допуснати до Орлов мост, където са искали да стигнат, въпреки че, според майките, е имало такава договорка. 

"Бусът не беше допуснат тъй като, ако ви прави впечатление, СДВР има принципна позиция да се допускат под наш съпровод и внимателен оглед на МПС-то само такива автмобили, които твърдят, че им ( б.р. - на протестиращите) носят вода или хранителни продукти."

На жените било предложене да потеглят, в която и да е друга посока, но те не са пожелали. Тази сутрин кръстовището осъмна блокирано от палатки на протестиращи, а вчера се стигна и до леки сблъсъци на полиция и демонстранти. Все пак бусът не беше допуснат да продължи. 

"Ние сме хората, които трябва да казваме кой да влиза и кой не и още повече, че, както казахме, тази наша позиция е принципна. Не сме правили компромис, няма и да направим", обясниха от СДВР. 

Според зам.-шефа на "Охранителна полиция" Тони Тодоров обаче - причина за недопускането на буса на Орлов мост, била и публикация на "Системата ни убива" в социалните мрежи. 

Според СДВР текстът показвал, че има някакъв конфликт между двете групи и те преценили, че противоречието може да ескалира.

"В медиите и във фейсбука на "Системата ни убива" има публикация - задават се въпроси към намиращите се на Орлов мост. Знаете, там се събира определена група хора, през президентството пък други. Тази публикация ни кара да мислим, че има противоречия между "Системата ни убива" и тези хора на Орлов мост". 

Бърз преглед в страницата на "Системата ни убива" показва, че преди два дни е публикуван пост, който е насочен към организаторите на протеста - Отровното трио. Ето какво гласи той: 

рекрасни, мили и добри хора! Благодарим за загрижеността ви и намеренията ви да ни ностие, храна, вода и възглавници на палтката! Но както знаете, след изявлението на Николай Хаджигенов по медиите, че палатката ни представлява заплаха за сигурността и последвалото ровене от националните медии в нея, ние я прибрахме. И не, не сме я опънали пак. И не, няма да я опънем. Всяка вечер сме на площада и викаме "ОСТАВКА", но палатка няма да опънем, поне засега. Няма да я опънем, докато "Отровното трио" не вземе ясно решение каква е тяхната роля в протестите. Първоначално се обявиха за организатори, в последствие заявиха, че са само инициатори... и за 20 дни не извадиха уведомление за протести. Уведомление имаме само ние, но нямаме намерение, евентуално, да носим отговорност за акции, които не са нито организирани, нито инициирани от нас.

Уважаваме правото на всеки да протестира, както намери за добре. Особено, ако има доблестта да поеме отговорността за действията си.

Искрено се извинявама, на тези от вас които, са търсили палатката ни, но не са я открили. Простене ни, но ви молим и да ни разберете!

Протестът ни засега приема друга, "непалаткова", но надяваме се по-активна форма!

Ще се видим довечера и всеки следващ ден до ОСТАВКАТА!"