Правителството на Афганистан е освободило 317 талибански затворници от началото на празника Айд ал Адха (Курбан Байрям) в петък. 

Това съобщи днес в "Туитър" канцеларията на националния съвет за сигурност, предадоха ДПА и ТАСС, цитирани от БТА.

Така общият брой на освободените от затвора талибани възлиза на 4917, се казва още в съобщенията.

Тези 317 затворници са част от 500-те, които в петък президентът Ашраф Гани разпореди да бъдат пуснати на свобода като жест на добра воля.  Същия ден Гани каза, че по конституция няма правомощия да разпореди освобождаването на последните 400 талибани, тъй като те са участвали в извършването на сериозни престъпления. 

Той съобщи, че скоро ще свика Лоя Джирга, консултативния съвет на старейшините, за да бъде решена тяхната съдба. Съгласно мирното споразумение със САЩ талибаните са освободили всичките хиляда души, които държаха в плен. По време на тридневния Ейд ал Адха бунтовниците и правителството спазват прекратяване на огъня.

На 28 февруари в Доха САЩ и талибаните подписаха мирно споразумение, което предвижда до 14 месеца американските войски да се изтеглят от Афганистан, а бунтовниците се ангажират да не използват страната като плацдарм за атаки срещу САЩ и съюзниците им. 

Преди началото на вътрешноафганистанските преговори за укрепване на доверието и пълен мир правителство и талибани трябваше да си разменят затворници и пленници.