С внушението, че майките от "Системата ни убива" са само няколко, не изразяват мнението на хората с увреждания и реално нямат причина да протестират, социалната министърка Деница Сачева свика извънредна пресконференция в неделя. Тя бе в отговор на майките на децата с увреждания, които останаха блокирани цяла вечер на кръстовището пред Софийския университет. Причината - полицията не допусна да преминат с микробуса си до палатковия лагер на Орлов мост. 

Сачева, специално поканените лидери на няколко организации на хора с увреждания и екипът ѝ хвърлиха вината върху Вера Иванова - популярно лице от протестите на майките преди месеци и бившия омбудсман Мая Манолова.

Никой от даващите пресконференцията не допусна възможността майките да са подкрепили протеста с искане за оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Тоест, че протестът им изобщо не е имал някакви социални искания. Припомняме само, че демонстрациите продължават вече 25-и ден и исканията са свързани с ширеща се корупция и липсата на върховенство на закона, а нямат нищо общо с икономически и социални въпроси.

Брифингът започна с канонада от числа, изчетени от Сачева, които имаха за цел да покажат колко добре правителството на ГЕРБ се грижи за хората с увреждания. Бюджетите се удвоявали и утроявали, а другите организации били доволни. Представителите на именно тези организации пък говориха надълго и широко какви са приоритетите пред тях, какви проблеми трябва да се решават. 

"Това не е дневният ред на хората с увреждания", обяви Сачева.

В същото време майките от "Системата ни убива" въобще не са претендирали това да е дневният ред.

"Сами преценете дали трябва да продължавате да наричате това, което се случва навън протест, защото това са политически провокации и тежки злоупотреби с каузата на хората с увреждания", продължи социалният министър, обръщайки се към медиите. 

Очевидно бе и противопоставянето на хората от другите организации с тези от "Системата ни убива". Сачева сама даваше думата на следващите говорители, като ги посочваше поименно. 

"Не системата убива, омразата убива. Нека да бъдем внимателни, отговорността на медиите е много голяма. И тези протести ще минат, но трябва да продължим да решаваме проблемите на хората с увреждания", заключи Сачева.