Десетки градове, стотици българи и скандирането "Не сте сами!". Освен в центъра на София протести с искането за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев, се провеждат и във Виена, Берлин, Амстердам, Берлин, Кьолн, Лондон, Мадрид, Манхайм, Монреал, Мюнхен, Осло, Париж, Прага, Торонто, Щутгарт. 

Нашите сънародници по света се обявяват против "корупцията и обвързването на държавните структури в България с олигарси и мафия; против полицейското насилие; за разследване на корупцията и прозрачност на управлението; за съд на виновните за побоищата; за реформи на съдебната система и изпълнителната власт; за защита на горите и природата; за надежда за бъдещето на България", предадоха кореспондентите на бТВ. 

Специално във Великобритания протести има в четири града - Лондон, Оксфорд, Ексетър и Бирмимгам. 

"Ние сме българи, независимо къде се намираме по света и нашата гражданска позиция можем да си я заявяваме, докато не се откажем от българския си паспорт", обяснява Стени Лалева. 

Протестът в Мюнхен пък се организира предимно от млади хора, които "всеки ден живеят за България и искат настояще за своите близки, което да е европейско", обяснява Мирослав Тодоров. 

"Аз бих се отказал от протестите и бих се отказал от обществена дейност, ако лицата Бойко Борисов и Делян Пеевски, които са като сиамски близнаци, се покаят, посипят си главите с пепел и обещаят никога повече да не заемат никакви длъжности. Това са хора, които са загубили доверието на цяла България, тя ги мрази неистово", продължава той. 

Във Виена има повече от 250 български граждани, които протестират в централната част на града пред катедралата "Свети Стефан".

Протест във Виена. Снимка Кристиана Петрова

"Мутри, вън!" се чува пък в центъра на Прага, където нашите сънародници демонстраират за пореден ден. 

Очаквайте подробности!