Дискриминационен, противоконтитицуонен и разделящ. С тези определения беше квалифициран законопроектът на ВМРО за създаването на допълнителен данък за едрите земевладелци, които притежават над 20 000 дка земя в страната. Мнението беше изразено тази сутрин пред бТВ от Стайко Стайков - председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. 

Припомняме, че миналата седмица "войводите", начело с депутата Искрен Веселинов, поискаха нов налог за големите земевладелци. Идеята е те да се облагат с по до 10 лв. на за всеки декар над 20 000 дка сосбтвеност. Причината - тази сфера не била облагана никога, така ще се напълнят общинските бюджети и ще има косвен ефект - послание, че държавата не поощрява едрата земеделска собственост. 

Разчетите на ВМРО показват, че приходите от новия данък ще достигнат до 40 млн. лв. на година. Според Искрен Веселинов 4,5 млн. декара земя се владеели от 61 юридически и физически лица. Виждането на ВМРО е, че това по никакъв начин не подпомагало българската икономика, а напротив - било начин за висока доходност, което обаче била абсолютно необлагаема. 

Според Стайков обаче това е вид посегателство срещу собствеността, което е на практика неконституционно. Законопроектът пък е дискриминационен, защото едрите земеделци упражнявали легален бизнес и плащали всички данъци като другите в страната и налагането на нов налог, специално за тях било неадекватна стъпка. 

По-големият проблем обаче, по думите на Стайков, е, че така ще се ударят малките фермери и обработватели на земеделска земя, защото те на практика наемат терени от големите. Инвеститорите пък ще включат загубите от новия налог в наемите и така ще се освободят от тежестта, а тя ще се поеме от тези, които законът уж защитава. 

Той обаче на практика призна, че огромната част от обработваемата земя в България се държи от много малък брой физически и юридически лица. Все пак не видя нищо лошо в това. 

Ако обаче законът бъде приет - Стайков очаква фалити, в най-добрия случай продаване на земите и оттегляне от реалния бизнес. 

Той припомни, че освен корпоративен данък и данък общ доход, едрите земеделци плащат и до 3% данък на общините, плащат и около 5% на натариус за прехвърлянето на изкупените земи. Тоест - аргументът е, че данъчната тежест вече е достатъчно голяма. 

Накрая - асоциацията не е съгласна да се правят такива промени в най-лошата, по думите на Стайков, година на земеделието. Добруджа и цяла Източна България не успява да генерира продукция и допълнителното бъркане в джоба на земеделците ще доведе единствено до фалити.

Той обаче коментира и думите на министър Десислава Танева от преди няколко дни, която най-сериозно заяви, че блокадите заради протестите в София пречели на събирането на реколкотата. Стайков беше доста дипломатичен, но подчерта, че протестите са основно в София, пък продукцията се събира в провинцията.