"Спейс екс" (SpaceX) върна астронавтите на земята в историческо приземяване", пише днес в заглавие "Файненшъл таймс" по повод успешното приключване на мисията на Боб Бенкън и Дъг Хърли, след като капсулата на космическия кораб "Драгън" се "приводни" контролирано в Мексиканския залив близо до Пенсакола, Флорида. Частната компания на Илън Мъск се надява след този успешен пробен полет да изпрати до края на септември до Международната космическа станция (МКС) трима американски астронавти, като НАСА ще плати за мястото на всеки от тях. Според изданието това ще бъде първият изцяло комерсиален полет в Космоса. В плановете на "Спейс екс" е и още една мисия в началото на 2021 г. - с четирима на борда, от които единни японец и един европеец.

Вчерашното успешно приводняване е кулминацията на план, чието осъществяване започна преди десетилетие, припомня вестникът. САЩ решиха за заменят космическите совалки с нов тип космическа програма, в която на частни компании ще се плаща фиксирана цена за разработването на космически кораб с екипаж и бъдещи мисии, разпродавани на търговска основа. Такъв тип ангажимент, който заменя традиционния модел "разходи плюс печалба", по който функционираше проучването на Космоса, означава, че забавянията и преразходите ще бъдат за сметка на компаниите, пише деловото издание.

Впоследствие корпорациите "Боинг" и "Спейс екс", продължава "Файненшъл таймс", започнаха паралелни разработки. През миналата година обаче "Боинг" се провали в опита си да изпрати до МКС кораб без хора на борда като прелюдия към осъществяването на пилотиран полет. Нейният кораб не достигна планираната орбита и от НАСА препоръчаха на "Боинг" да бъдат направени 80 подобрения преди следващото пробно изстрелване, предвидено за края на тази година. От самолетостроителната компания казаха през януари, че новият тест ще струва 410 милиона долара, припомня "Файненшъл таймс".

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че частни плавателни съдове са се намирали в района на приводняването на "Драгън индевър", което е породило опасения. Вестникът цитира администратора на НАСА Джим Брайдънстийн, според когото следващия път районът трябва да е по-добре подсигурен.

Двамата американски астронавти бяха посрещнати от група частни кораби, с което отклониха вниманието от иначе триумфалното възраждане на космическата програма на САЩ. Някои от тези плавателни съдове се доближиха до капсулата, която след нагряването си до 3500 градуса при навлизането в атмосферата с помощта на парашути плавно достигна водната повърхност. Спасителните екипи по изтеглянето на капсулата от водата предупредиха нежеланите мореплаватели да стоят надалеч, но случката породи опасения у НАСА и "Спейс екс" относно процедурите за безопасност и сигурност, вкл. дали трябва да се обявяват предварително подробности за мястото на приводняване, пише нюйоркското издание.

"Ню Йорк таймс" посочва, че в района предварително са били разположени катери на Бреговата охрана, за да приканват по радиото частните лодки да стоят надалеч. Някои от лодките не са се съобразили с предупреждението, като "са изложили себе си и другите на риск със своите действия", цитира вестникът високопоставен офицер от Бреговата охрана. По време на директното телевизионно предаване на НАСА от мястото на събитието се видя, че на една от лодките се развява флагът на предизборния щаб на президента Доналд Тръмп. После от щаба казаха, че нямат нищо общо с тази демонстрация, пише "Ню Йорк таймс".

"Лос Анджелис таймс" констатира, че успешният край на мисията на Дъг Хърли и Боб Бенкън открива нова ера в космическите полети. Вестникът също цитира администратора на НАСА Брайдънстийн, според когото договорните отношения на федералната космическа агенция с частни компании й позволяват да се съсредоточи върху други сложни предизвикателства като връщане на Луната или полет до Марс. По думите му тези мисии също ще бъдат осъществени в сътрудничество с частния сектор. "Програмата за търговски полети се е доказала като бизнес модел за това как да вървим напред", казва Брайдънстийн.

Сега екипите на НАСА и "Спейс екс" ще проучат данните от капсулата и нейния полет в подготовка за сертифицирането на пилотирания "Драгън" за бъдещи редовни мисии до МКС, пише "Лос Анджелис таймс".