Няколко български пациентски организации изпратиха открито писмо до медиите с искането за незабавната оставка на министърката на труда и социалната политика Деница Сачева. 

От "Заедно с теб" - Асоциацията за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата "Усмихни се", Алианса за трансплантирните и оперираните (АТО) "Бъдеще за всички" и Асоциацията на пациентите със сърдечносъдови заболявания, предпримат този ход буквално ден след като министър Сачева даде извънреден брифинг в неделя следобед. Той дойде, след като майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" не бяха допуснати със своя бус (в който бяха и децата им) до протестиращите на Орлов мост. Колата заедно с жените и децата остана блокирана на кръстовището пред Ректората на Софийския университет цяла нощ, а това очаквано предизвика скандал между протестиращи, полиция и власт. 

На своя брифинг Сачева беше събрала представители на няколко организации на хора с увреждания и на него бяха направени внушения, че "Системата ни убива" използва децата си за политически акции, за "зловредни хепънинги" и за дестабилизация. Сачева изчете един куп числа в подкрепа на тезата, че правителството се грижи прекрасно за тези хора, след което даваше думата лично на всеки един от представителите на организациите, за да обяснят всички, че дневният ред на хората с увреждания не е този, който се представял от "Системата ни убива". 

Днес обаче пациентиските организации твърдят, че Сачева така и не е успяла да създаде диалог с тях и че демонстрирала невъзможност да обедини хората. Сред причините за искането на оставката е и "незачитането на проблемите на децата с увреждания". 

Очевидната препратка към вчерашната пресконференция е и твърдението, че министерството на Сачева има отношение към "умишленото разделяне на хората с увреждания с цел извличане на лични политически дивиденти". 

Пациентските организации твърдят още, че съществува "грозно използване" на зависимостта на национално представените организации на хората с увреждания заради "получаването на милиони субсидии от държавата".

Те твърдят, че Сачева не може да се справи с работата в тежък момент, когато обществото е разделено, и че не може да вземе конкретни решения, а се отдава на "празно политическо говорене".

В писмото се говори още за "липса на уважение към майките на деца с увреждания, каквито и да са те".

"Майките от Националната гражданска инициатива "Системата ни убива" са майки на деца с увреждания и ние като общество им дължим поне уважение, да не говорим за подкрепа", пише още в писмото. 

То завършва така: 

"Когато един министър забрави, че първо е човек, а министър е временно, то е дошло времето да си ходи."