Макар сега да "сме в чудесна форма на Балканите", главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев очерта тази сутрин не особено розова перспектива за развитието на COVID-19 у нас. В интервю за Нова тв Кунчев посочи, че ако заболеваемостта продължава да се развива със същия темп, "ще има трудности с осигуряването на медицинска помощ за всички нуждаещи се". И дори не изключи италиански и испански сценарий - ако пренебрегваме противоепидемичните мерки, посочвайки: "няма никакъв проблем това да се случи, никакъв".

По думите на Кунчев коронавирусът вече по-лесно се разпространява. И даде пример: достатъчно е двама души да разговарят половин час в затворено помещение и без маски, за да се предаде. "Каквото сме казали досега, той все ни опровергава", посочи, визирайки всички прогнози от типа "разпространението на вируса ще намалее с идването на топлите месеци". 

Главният държавен здравен инспектор посочи, че "в момента сме свидетели на вълна, която започна да засяга целия свят" и не трябвало да се вторачваме само в региона си, макар България да е на последно място на Балканите по разпространението на заразата. "Но заболеваемостта расте по целия свят, много расте".

Като един от основните проблеми пред здравните власти у нас той посочи липсата на доверие, като цитира социологически проучвания, според които 40 на сто не вярват в инфекцията. И допълни:

"А някои колеги обикалят студиата и обясняват, че това е едно леко грипче. Леко грипче! От което умират по 15 души на ден!", ядоса се Кунчев.

И добави, че "чувалите (черните чували за трупове по премиера Бойко Борисов, б.р.) съществуваха и продължават да съществуват, особено като гледам Латинска Америка". След което попита - по въпроса с недоверието - кой терористиочен акт можеше да доведе до 30% спад в БВП на Америка. "Казват "тия са медицински фашисти - искат да ни държат вързани". Развързахме, хайде да видим какво ще стане", продължи да се ядосва главният здравен инспектор.

И отново напомни, че проблемът не е в липсата на леглова база, а на медицински персонал. Посочи също така, че макар в момента да се разработват 37 ваксини срещу COVID-19, преди да бъдат приложени, то трябва да има гаранция, че работят. Ваксините в България, когато има изработени такива, ще стигнат евентуално през първата половина на следващата година. А медикаментите, "на които се хвърляме с надежда", не са панацея.