Преди почти десетилетие Google представи своята концепция за лаптоп Chromebook - достъпно устройство с операционна система Chrome OS.

През годините те добиха популярност, но винаги ги е ограничавал фактът, че Chrome OS не е нито пълноценен Android, нито стандартен Windows. Още от миналата година се говори за евентуално решение как приложенията на Windows да вървят на Chromebook устройства, но едва тази година Google обяви партньорство със софтуерната компания Parallels.

Parallels от години разработват начини за визуалиализация на Windows в Mac компютри, така че имат сериозен опит в областта.

Сега стана ясно и как двете компании планират да осъществят технологичната акробатика. 

Новата програма Paralles Desktop реално ще прави визуализация на пълноценен Windows 10 в рамките на Chrome OS. Това ще позволи на потребителите да работят с приложения и документи така, както го правят на обикновените си компютри.

Проблемът обаче е, че повечето хромбуци са бюджетни устройства със скромен хардуер. А визуализацията на пълна операционна система иска много ресурси. Вероятно Parallels Desktop ще работи приемливо само на по-мощните лаптопи. Очаква се приложението да е достъпно още тази година, но на първо време само за корпоративните клиенти.

От Google освен това обещават, че продължават да работят върху възможността отделни приложения да вървят на Chrome OS - нещо, което ще ги направи достъпни и в най-привлекателните като цена устройства.