Александър Лукашенко обвини Русия, че лъже за присъствието на руски спецслужби в Беларус и че подготвя революция в страната, която ще завърши с неуспех, предаде "Ню Йорк Таймс".

В Беларус ще се проведат президентски избори на 9 август, като за първи път от 26 години срещу "последния диктатор на Европа" има сериозен отпор и публично недоволство заради справянето с коронавируса, спада в икономиката и неспазването на правата на човека.

Лукашенко обяви, че задържаните миналата седмица руски военни наемници са заподозрени в "планирането на терористични атентати". Предполага се, че задържаните имат връзки с политически противници на президента на Беларус.

Русия поддържа тезата, че арестуваните просто са минавали през държавата на път за трета страна и не са възнамерявали да се месят във вътрешната политика на Беларус.

В прочувствено обръщение пред нацията във вторник Лукашенко обяви тези изявления за "лъжа" и добави, че задържаните са признали всичко. Било им наредено да нахлуят в Беларус и да изчакват допълнителни инструкции.

Президентът се представи като гарант за стабилността и оповести, че ще защити страната си от враговете ѝ. Той посочи, че пандемията и идващата след нея глобална икономическа криза налагат необходимостта от силно управление.

"Не вярвайте на тези, които обещават чудеса - чудесата не се сбъдват", заяви Лукашенко.

Той обеща удвояване на заплатите през следващите 5 години и защита на пенсиите от инфлация.

Държавният глава отхвърли призивите на свои опоненти за възстановяване на предишна версия на конституцията, в която президентските мандати са ограничени до два (ако Лукашенко спечели, това ще е шестият му мандат).

"Връщането на конституцията от 1994 г. ще бъде подарък на престъпниците. Няма да се връщаме към 90-те".

Днес стартира ранното гласуване в страната с население 9,5 милиона души. Основният му противник на изборите е бившата учителка по английски Светлана Тихановская, която призова избирателите си да бойкотират ранното гласуване, тъй като именно на този етап изборите се фалшифицират в полза на Лукашенко.

Западните анализатори не смятат изборите в Беларус за честни. Централната избирателна комисия на страната обосновава ранното гласуване с невъзможността на някои хора да гласуват на изборния ден.