Мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 у нас са абсолютно достатъчни. Те са, нека да ги наречем, меки мерки. Няма нужда от тяхното разширяване или въвеждането на допълнителни.

Това заяви днес на извънреден брифинг новият министър на здравеопазването д-р Костадин Ангелов, след проведена среща с различните видове експертни съвети за борба с коронавируса. 

По думите му случаите на новозаразени в България спадат през последните две седмици, спрямо предшестващите ги две седмици - с 9,8 на сто.

Спад има и в Испания, Португалия, Словакия и др., отчете още министърът. За сметка на това трицифрено увеличение в проценти има в Кипър, Гърция, Малта и др.

Увеличава се обаче делът на новозаболелите млади хора, във възрастта 15-29 години. През май е бил 10%, през юни - 16 на сто, а през юли - 25%.

Към момента няма съществен натиск върху болничната система в България, увери Ангелов. И допълни:

 "Имаме ясен план какво се случва във всеки един момент на натиск".

Така, ако имаме под 150 нови случая на ден, има готовност да бъдат разкрити 2499 легла, 397 от които за дихателна реанимация. При 150-350 случая - 2832 легла, 397 реанимационни. При над 350 случая - 8415 легла, 1108 интензивни.

Недостигат лекари

Проблем обаче има с медицинските специалисти, най-вече с недостига на анестезиолози и реаниматори.

Днес Ангелов е провел среща и с премиера Бойко Борисов, на която е докладвал и на него за готовността на медицинската система. "Министър-председателят Борисов бе категоричен, че отново няма да бъдат налагани сериозни ограничения", заявяват от Министерския съвет.

"Така че нито ще затваряме бизнес, нито ще затваряме хора. Болниците могат да издържат", заявил Борисов.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пък обявил пред премиера, че че по заболеваемост на Балканите България е само след Гърция. С повече случаи са Сърбия, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония.

Всеки има право на протест

Попитан няколко пъти дали протестите провокират разпространението на вируса, здравният министър заяви, че като гражданин подкрепя правото на всеки да демонстрира, а като лекар призовава за спазване на мерките - маски и дистанция:

"Всеки има право на протест.  Но като лекар – струпването на много хора на едно място е нещо, което трябва, от медицинска гледна точка, да бъде контролирано. Моят съвет е да изразяват гражданската позиция, но да спазват мерките, които сме дали. С дистанция от метър и половина, с маски, виждам, че голяма част го правят това, но някъде не се спазват."

Министърът бе категоричен, че не може да направи изводи дали протестите са увеличили броя на заболелите, защото няма как да се изследват специално хората ходили на протести, а тестове се правят само на онези, които имат симптоми.