Антиправителствени протести и едни анонимни яки момчета, които спокойно може да бъдат наречени "биячи".

Така изглеждаше днешната извънредна национална конференция на ГЕРБ, провела се по обяд в столицата - на открито. Фактът, че мероприятието, събрало около 4000 души актив на управляващата партия, бе навън - в двора на "София тех парк", го направи лесно достъпно за почти всеки, който искаше да влезе "на терена". Делегатите бяха обградени от локални протести около комплекса, имаше спиране на движението, но по-любопитното - яки момчета, строени около основната зона на конференцията, извеждаха успели да проникнат лица, които скандираха насред официалните речи, в т.ч. на партийния лидер - премиера Бойко Борисов, посягаха и на журналисти, които ги снимат, в т.ч. на репортер на Клуб Z (вербално), на колежката от "Свободна Европа" Полина Паунова (вече физически). Има свидетелства и за още посегателства - срещу медии и срещу демонстранти срещу правителството.

"За к'во снимаш! Махай се оттука!"

Макар за събитието да бе съобщено официално в последния момент, малка група протестиращи срещу кабинета успя да предизвика смут два часа преди официалния старт на събитието. Те започнаха да пресичат една от пешеходните пътеки при кръговото на Четвърти километър в посока "София тех парк".

Около 12:30 ч., по време на речта на премиера Борисов, репортер на Клуб Z стана свидетел на сблъсък между момчета с черни тениски, очевидно подготвени от ГЕРБ да следят за провокатори, и неизвестно лице, видимо протестиращ, което започна да скандира иронично "Браво, Бойко!" и да използва нецензурните изрази по адрес на Цвета Караянчева, които се приписват на Борисов в един от изтеклите записи с неговия глас. (кое е момчето - виж долу).

Буквално секунди след виковете яките момчета, едно от които имаше бадж "ГЕРБ" на гърдите си, изтеглиха младежа далеч от терена и започнаха да го бият. "Провокаторът" бе лично съпроводен и предаден на охраната от пиара на ГЕРБ Никола Николов (на заглавната снимка - с червена тениска), като пиарът опита да забрани и на оператор да снима случващото се. А междувременно на мястото вече се беше развило друго физическо съприкосновение, меко казано - като участник на място бе сътрудникът в парламента на ГЕРБ Георги Темелков (с бялата риза; от партията после обявиха, че помагал за установяване на мира).

Скандиращият младеж пък бе извлечен зад сградата, както стана ясно по-късно - там е бил спасен от полицията (за случилото се - виж още долу).

Репортерът на Клуб Z опита да снима ситуацията, но едно от момчетата в черно се нахвърли с виковете: "За к'во снимаш! Махай се оттука!" След отговор: "Това ми е работата - да снимам", якото момче се отдалечи.

Борисов не спря да говори през цялото време.

"Само цитирах, не знам защо не им хареса"

Малко по-късно разбрахме, че името на нападнатия е Нестор Арсенов. Пред нас той заяви, че е бил ударен поне два пъти в корема и влачен за косата, преди полицията да го спаси зад сградата на "София тех парк". Арсенов е протестиращ срещу правителството. Завършил е астрофизика в Мюнхен, предстои му докторантура. В момента, в който го заварихме, конференцията бе свършила, а той чакаше линейка, докато бе охраняван от униформени служители на МВР. Успяхме да разговаряме с него, докато чака.

"Исках да само да скандирам каквото Бойко казваше. Не знам защо не им харесваше!", обясни той, очевидно с ирония.

"Ела тука бе, боклук!"

Полина Паунова обаче откровено бе нападната, а телефонът й неколкократно избит от ръцете. По неин адрес имаше и реплика: "Ела тука бе, боклук!" Ето какво разказа и засне тя:

И едни малолетни фенове

Впечатление още в началото направи и групичка от младежи на видима ученическа възраст, които при запитване отговаряха:

"Ние сме за Бойко! Той направи много за страната!"

 

От ГЕРБ обявиха, че не знаят кои са младежите, не ги били организирали и ако нямат баджове - няма да бъдат допуснати до събитието. Видът на момчетата много напомняше на тези, които опитват да влязат в сблъсъци с полицията при антиправителствените протести на жълтите павета. Въпреки че уж не знаеха кои са - на момчетата (и техните придружителки от нежния пол) им бяха дадени баджове и бяха допуснати.

По време на самото събитие, докато се държаха речите, предхождащи тази на Борисов, от различни краища на терена се чуваха провиквания: "Оставка!" А осмелилите се мигом бяха отвеждани.

От агресия се оплака и пресаташето на земеделското министерство Ася Попова. Попова твърди, че е била ударена от същия човек, посегнал на Паунова с репликите: "Ти ква си, ма! Дай си телефона! К'во снимаш!" Посегнал й, изтръгнал мобилното устройство, след което я ударил в корема. Доказателства за тази версия все още не са предоставени.

Блокади и изтласкване

По време на цялото мероприятие "София тех парк" бе обграден от протестиращи групи, като бе блокирано и кръговото движение - младежи с колела започнаха пресичат пешеходната пътека. В края на конференцията полицията освободи движението, като изтласка с жива сила пресичащите пешеходната пътека. И делегатите потеглиха с колите си към дома - към всички 265 общини на страната. Да дойдат с коли - не с автобуси - бе условие на организаторите.
 

Нямаме общо

Малко по-късно от пресцентъра на ГЕРБ излязоха със съобщение, в което се казва, че охраната на събитието била осигурена от "София тех парк", а "платени провокатори пробиха охраната на форума и влязоха в пререкания както с членовете на ГЕРБ, така и с протестиращите граждани".

Ето какво се казва в позицията: 

ПП ГЕРБ категорично се разграничава от действията на група провокатори, които предизвикаха сблъсъци на Националната конференция на партията, която се проведе днес, 5 август 2020 г. Членовете и симпатизантите на ГЕРБ през цялото време демонстрираха мирните си намерения и не провокираха агресия. За съжаление платени провокатори пробиха охраната на форума и влязоха в пререкания както с членовете на ГЕРБ, така и с протестиращите граждани. Бяха нападнати протестиращи, членове на ГЕРБ и журналисти. Настояваме разследващите органи да разкрият всички факти и обстоятелства около днешните сблъсъци и виновните да понесат отговорност. ПП ГЕРБ не е наемала допълнителна охрана за форума. Охраната бе осигурена от „София тех парк“. 

Фейсбук откри този бадж.

По-късно излезе и кратко съобщение с обобщение на МВР за случилото се:

Столичните полицаи обезпечаваха обществения ред във връзка с проведен днес форум

В района на "София тех парк", където се проведе партиен форум, възникна напрежение. След приключването на проявата, при оттеглянето на участниците през съответните изходи, за кратко беше възпрепятствано движението на градския транспорт, както и на останалите моторни превозни средства. Счупено е стъкло на автомобил, паркиран на бул. "Шипченски проход". На място се извършва оглед. Мъж без лични документи е отведен в столично районно управление за установяване на самоличността му.

Полицейски екипи обезпечаваха обществения ред около "София тех парк". Както вече съобщихме, в района се бяха събрали около 50 протестиращи.  Униформените подпомагаха движението и в района на Четвърти километър. Причината за това бяха получени и множество сигнали, че групи пресичат постоянно пешеходните пътеки, като затрудняват пристигането на делегатите и придвижването на гражданите на столицата.

Ръководството на "София тех парк" изпрати становище относно нападението на журналиста Полина Паунова по време на партийното събитие на ГЕРБ в София. Оттам са категорични, че въпросните хора не са част от охраната, осигурена от "София тех парк".

"С цел отличаване на охраната на събитието от останалите органи на реда и от участниците в мероприятието, нейните представители през цялото време бяха идентифицирани със светлоотразителни жилетки с надпис Security. Излъчените видеоматериали показват, че лицето, участващо в инцидента с г-жа Паунова, не носи въпросната светлоотразителна жилетка и не се легитимира като представител на охраната на "София тех парк“, се казва в позицията.

От "София тех парк" добавят, че осъждат проявите на агресия както спрямо журналисти, така и спрямо граждани, които мирно и демократично изразяват гражданската си позиция.

Любопитна подробност е, че мъжете, на които бяха предавани протестиращи лица, не носеха гореописаните жилетки.