Премиерът Бойко Борисов няма да подава оставка, но пък си я носи в джоба. И е готов да изслуша всички искания на протестиращите. Намекна и това, че е готов да се оттегли, но правителството да продължи да работи с друг премиер. В реч пред елита на ГЕРБ той се разграничи и от ДПС и от избора на главния прокурор Иван Гешев, като разви тезата, че без работещ парламент държавата няма да има бюджет за следващата година, нито да се приемат спешни мерки срещу пандемията от коронавируса.

"Предстоят толкова тежки месеци", каза Борисов, добави: "Имаме много да правим в ГЕРБ, много от обвиненията са верни." 

Но и категорично заяви, че ако е заради него, е готов във всеки един момент да си подаде оставката. 

Всичко това Борисов заяви пред около 4000 души актив на партията на изнесена навън национална конференция на ГЕРБ, съпроводена с протести, като анонимни яки момчета посягаха на демонстранти, както и на снимащите ги.

Аз съм готов по всяко време да си тръгна, правил съм го, готов съм и заради мен по никакъв начин не искам да има напрежение", каза Борисов.

И добави:

"Още днес бях готов да посоча датата, на която да си подам оставка."

А думите му бяха посрещнати със скандирания от публиката: "Неееее!"

Борисов сподели, че няма от какво да се срамува, продължават и разговорите с коалиционните партньори. 

"И ще им предложа вариант, включително аз да си тръгна и да продължи правителството", заяви Борисов.

И отново гласове от публиката отвърнаха: "Не, не, не!"

Той изтъкна, че трябва и редиците на ГЕРБ по места да бъдат стегнати.

"Ние трябва да поработим със структурите. На места има деребеи, ако не отида на място да се намеся, ние ще страдаме", размаха пръст лидерът на ГЕРБ.

"Да се върнем при корените, нашата сила са хората и всичко, което сме правили, е заради хората. И един ден не трябва да стоим в управлението, ако хората не ни искат. Много от вас са се отлепили от хората. Ако искаме да продължаваме като партия", каза Борисов. 

Борисов каза, че правителството не го е страх от служебен кабинет. Но според него той не би могъл да обяви извънредно положение, както и да удължава извънредната епидемична обстановка при нужда, да взема заеми, да променя закони. Посочи, че Народното събрание има да приема закони, включително Изборния кодекс, в който ще залегнат принципите за машинно гласуване.

Разграничение от ДПС и главния прокурор

"Ние от ГЕРБ с ДПС не сме правили коалиция никога и никога няма да правим коалиция", каза още Борисов.

Спомена още, че коалиция няма да има и с БСП, като изброи и приемливите партньори - "Обединени патриоти" и СДС.

"Не знам дали колегата Христо Иванов, който се има за десен, знае, че връща точно тези хора на власт, срещу които се бори. И ГЕРБ като партия няма да допусне тези коалиции", каза още премиерът.

"Не моят подпис стои под указа на президента Радев" - отвърна той и на обвиненията, че главният прокурор Иван Гешев е назначение на ГЕРБ.

Според него грешката на ГЕРБ е, че не е издигнала претендент за поста. И се обърна към бившия евродепутат Емил Радев, който бе спряган за поста в държавното обвинение. 

Хората са тяхната сила

Той отново призова активистите на партията по места да се приземят.

"Ще проведем много разговори с вас, искам да мислите, да разговаряте с хората, защото много от вас са се отлепили от това, което мислят хората по места", смята Борисов.

И предупреди членовете на ГЕРБ да не се поддават на провокации, защото "демократичните хора не плащат бебета и деца". Не пропусна да каже и това, че протестиращите са направили именно това с демонстрациите си пред дома на кмета на София Йорданка Фандъкова и пред къщата му в Банкя. 

Речта на Борисов приключи с изпълнението на AC/DC Thunderstruck.

Конференцията бе открита от кмета на Враца Калин Каменов, който се превърна и във водещ на политическото събитие. Той откри националната конференция с пламенна реч, в която обяви:

"Искаме стабилност и устойчивост, предвидимост и сигурност за икономическото развитие на нашата страна." 

Изказването му обаче бе прекъснато от овации и скандирания "Бойко, Бойко, Бойко" в момента, в който лидерът на ГЕРБ се присъедини и зае своето място. Каменов разви тезата, че се прави опит за превръщане на здравната криза в политическа.

"Затова сме се събрали днес, за да заявим, че искаме стабилност и предвидимост."

След него говори кметът на Дулово и председателят на СДС Румен Христов.

"Остават 6 или 7 месеца до изборите, бъдете силни, бъдете единни и да спечелим изборите", каза той.

На трибуната излезе и евродепутатът на ГЕРБ Андрей Новаков. 

"България е райска градина, а не блато. Ние превърнахме работата в религия. В политиката си длъжен да работиш за всички - и за тези, които не те харесват. Нашата отговорност е да намерим общ език с тези, които протестират. ГЕРБ е единствената организация, в която човек може да просперира, без да е син или внук на някой големец от близкото минало. Във всеки край на България има проекти - витрина за добро управление, витрина, която другите нямат. Ние сме партия парадокс, защото управляваме така, че да е лесно на другите. Защото следващите не бива да плащат нашите дългове и да гасят нашите пожари. Длъжни сме да продължим по същия начин", обяви Новаков.

Сред присъстващите са и председателката на парламента Цвета Караянчева, вицепремиерите Томислав Дончев и Мариана Николова, социалната министърка Деница Сачева, енергийната министърка Теменужка Петкова, екоминистърът Емил Димитров-Ревизиро. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е заел място до Борисов.

Конференцията започна със силно надъхване на партийния актив и разграничение от ДПС. Кметът на Дулово и областният управител на Разград Гюнай Хюсмен говориха с патос за работата на ГЕРБ в смесените райони.

"Трети мандат съм кмет в община с 60% мюсюлмани. Категорично отхвърлям твърденията на Христо Иванов за някакви договорки с ДПС. Успяхме да превърнем Дулово от частен град в достоен за живеене с помощта на правителството на ГЕРБ", каза д-р Юксел Ахмед.

А Гюнай Хюсмен се обърна и към съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, макар и да не присъства на конференцията.

"Такива като мен има стотици хиляди, които са повярвали на Борисов. 25 години бях в една партия, в която проповядваха да бъдем заедно по етнически принцип. Заедно срещу кого? Дойде моментът да бъдем обединени по национален принцип - българи, турци, цигани, милет." 

"Нямаш харизма бе, чоджум, не става без харизма", обърна се той към Христо Иванов. "Сърцето ми бие твърде учестено, г-н премиер, целият български народ Ви обича. Всеки един член да пуска в социалните мрежи, те са оръжие. Няма да се предаваме, ще знаете."

След него говори лидерът на ВМРО, министър на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов.

"Последните 30-ина дни в България има хора, които казват, че искат смяна на властта. Някои от тях млади, интелигентни хора, учили и живели на Запад, правят сравнение между това, което е там, и което е тука. Сигурно има разлика и тя не е малка. Не съм чул обаче всички тези, които викат оставка, служебно правителство, реформи… какво ще е това ново правителство? Каква е програмата на това ново правителство? Каква е философията? Какво правим за всички тези неща, които са важни за нацията, но не ги чувам на площада", заяви той.

Той подчерта, че иска да чуе какви промени искат протестиращите, не просто "какво не им харесва". Според него имало недопустими искания:

"Не е реформа да променяме Конституцията и да въвеждаме еднополовите бракове, както искаше един от лидерите на протеста. Това е удар срещу начина на живот на българите."

Каракачанов отбеляза, че много хора вече "ги няма на площада", и раздели политиците на два вида - "политици, които са готови да се жертват за нацията и държавата си, и политици, които жертват нацията и държавата за себе си".

"Част от тези, които искат да ни управляват отново, са готови да хвърлят страната в хаос, само и само да се докопат до властта. Кои политици искате? Всеки един от нас, ако си отговори правилно на този въпрос, може би ще си отговори на следващия - какво трябва да свършим през останалите месеци. Какво да изведем като приоритети, ясно, категорично, без да се притесняваме, и да ги поставим на вниманието на обществото", добави вицепремиерът.

И отбеляза, че не е чул нищо от тези, "които вече си шият костюми за служебно правителство", какво ще се прави с демографската катастрофа у нас.

"Намаляваме за 20 години с 2 милиона. След още 20 години българите да бъдем застаряващо малцинство, а маргинализираните общности ще ползват социалнита блага. Ако не искаме това, избори ще има, когато е по Конституция, вървим напред, за да си свършим работата", заключи Каракачанов.