"Това е непредизвикано погазване на елементарни демократични права и то в условията на изострена от протестите обществена обстановка."

Това написа късно снощи в своя профил бившият втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. Поводът - проблемната конференция на управляващата партия, по време на която станахме свидетели на сериозни сблъсъци между момчета в черни дрехи, очевидно приличащи на охранители на събитието, и протестиращи и журналисти. 

Цветанов коментира, че за него е непонятно и неприемливо "агресивното поведение" на отделни лица от ГЕРБ спрямо журналистии общественици.

Припомняме, че още вчера ГЕРБ заяви, че няма нищо общо с биячите, че те са провокатори, че са влезли неканени на събитието, пробивайки охрантата и че настояват прокуратурата да разследва случаите. 

В същото време - Цветанов е качил към своя пост няколко снимки от различни медии, на които се виждат някои от грозните сцени. Прави впечатление, че на повечето от тях е ПР експертът на управляващата партия Никола Николов, който бе сниман да говори с някои от яките момчета и да им предава един от протестиращите. Самият Николов твърди, че мислел, че това е официалната охрана. 

На друга снимка се вижда как вече напусналата Министерски съвет Севдалина Арнаудова говори с мъж с бяла блуза, черни очила и лента ГЕРБ на рамото. На следващият кадър същият този човек вече е при двама от биячите, които са свалили друго момче на земята и го налагат. Става въпрос за сътрудника в парламента на ГЕРБ - Георги Темелков, като от партията после обявиха, че помагал за установяване на мира.

Именно и тези кадри са провокирали Цветанов да коментира:

"Волю-неволю срамът от безобразията беше "пришит" и на честните и почтени членове и симпатизанти на ГЕРБ, присъствали на сбирката. Ръководството на ГЕРБ очевидно губи опорни точки и действа първосигнално, но трябва ли редовите членове и симпатизанти на ГЕРБ да плащат цената на нечие самозабравяне и страх?"