Възможен вариант - оставка на правителството в края на септември, за да може дотогава Народното събрание да приеме най-важните според управляващите промени в нормативните документи и закони и така страната да влезе по-подготвена в есенния и зимния период. 

Тази идея лансира преди малко пред Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев. Той обясни, че този план се е обсъждал активно през последните дни, а окончателното решение може би ще видим до няколко дни. Особено важно е днешното заседание на коалиционния съвет, имайки предвид, че "Обединени патриоти" по принцип са против подаването на оставка. 

Припомняме, че вчера самият премиер Бойко Борисов намекна, че е вероятно да се оттегли от премиерския пост, за да потуши протестите.

Промените, които кабинетът иска да бъдат прокарани през НС, са ясни от няколко дни - трансфер на средства за новите социални мерки, евентуалното поемане на нов дълг, актуализиране на бюджета, решение по европейския инструмент SURE. Според Дончев - без тези процедури да минат, който и да управлява, ще бъде тежко. 

"Най-важното е Избирателният кодекс. Като например машинното гласуване. Защото сега в него е записано - има машинно гласуване и точка. Но кой осигурява машините, които са най-малкото два вида. И това трябва да се приеме."

Стана ясно, че един от лансираните досега варианти за потушаване на напрежението - през излизането на Борисов в отпуск за няколко месеца, е нелеп, по думите на Дончев, и не се разглежда. А и никой от министрите на ГЕРБ не би искал да замести премиера, защото не било честно. 

"За нас няма лесен избор. Ако подадем оставка, ще разочароваме всички хора, които са ни подкрепяли от години. От друга страна, има напрежение и на всеки, на когото му е мило, иска това напрежение да го няма", продължи Дончев и добави - протестите не могат да бъдат игнорирани. 

За конференцията и боя: Ние сме жертвата

ГЕРБ е жертвата от вчерашните батални сцени на конференцията на управляващите, никой в партията нямал интерес да се бият хора, най-малкото пък журналисти, обясни Дончев.

Припомняме, че вчера по време на събирането на актива на ГЕРБ в столицата засега неизвестни лица биха протестиращи и малтретираха журналисти, в т.ч. и репортер на Клуб Z - вербално. Според управляващите момчетата с черни тениски не са от партията, а според "София тех парк" - където се проведе събитието - не са част и от охраната. Все пак те не бяха изведени, полиция не се намеси. На публикувани вече кадри пък се вижда как лично пиарът на ГЕРБ Никола Николов предава едно от насилените момчета на биячите. 

Дончев обясни, че не знае кои са момчетата от снимките, но се надява МВР да ги разпознае и да ги разпита.

"Всяка форма на насилие е осъдителна. За мен това е провокация."

Той обясни, че имало и бито момиче от делегатите на ГЕРБ, така че това доказвало, че няма как партията да има нещо общо. 

Особено осъдително за него е обаче малтретирането на журналисти. 

"Журналистът има право да прави каквото си иска, да пита каквото си иска, да снима каквото си иска."

Очаквайте подробности.