Индия регистрира най-големия брой смъртни случаи на пациенти с коронавирус за един ден - 904 души, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Новозаразените се увеличиха с 56 282 и достигнаха близо 2 милиона, съобщи министерството на здравеопазването. Починалите вече са 40 699, от тях 20 000 за последните 30 дни.

През последните 14 дни са се подобрили обаче показателите за възстановилите се от заболяването - те са вече 67 на сто, докато преди две седмици са били 63 на сто. Близо 600 000 пациенти все още са на лечение. Смъртността от коронавируса за Индия е 2,09 процента.
Най-засегнати са щатите Махаращра, Тамил Наду и Андхра Прадеш.

Осем пациенти с COVID-19 загинаха днес в пожар, избухнал в интензивното отделение на частна болница в западния град Ахмедабад, предаде Ройтерс. Започнало е разследване на трагедията. 

Според спешните служби причината е била, че се е запалила предпазната екипировка на един от служителите в болницата. Той се е опитал да угаси огъня, но пламъците бързо обхванали цялото отделение.

САЩ продължават да страдат

САЩ регистрираха през последното денонощие 1262 нови смъртни случая, свързани с COVID-19, сочат данните на университета "Джонс Хопкинс" от 0,30 часа по Гринуич, цитирани от Франс прес.

С новите случаи починалите в страната от началото на пандемията са близо 158 000. Новите заразени за 24 часа са 53 158, с което потвърдените случаи стават общо 4,82 милиона.

Властите на щата Флорида съобщиха, че броят на заразените с вируса е надхвърлил 500 000. Междувременно количеството на направените тестове се увеличава след временното прекъсване на работата на някои лаборатории заради тропическата буря Исаяс. 

Смъртните случаи от вчера са 225 и с тях починалите от началото на пандемията стават 7627.

Сред най-тежко засегнатите от инфекцията щати е Аризона. Над 500 затворници в затвор в град Тусон (близо половината от всички) са с положителен тест за коронавирус, съобщиха властите.

Бразилия - новото голямо гнездо

Заразените с новия коронавирус в Бразилия през последното денонощие са 57 152, с което регистрираните случаи в страната от началото на пандемията стават 2 859 073, съобщи вчера здравното министерство, цитирано от Ройтерс.

По официални данни починалите от COVID-19 за последните 24 часа са 1437 и общият брой на смъртните случаи нараства на 97 256.

Бразилският Върховен съд постанови, че правителството на президента Жаир Болсонаро е длъжно да приеме мерки, които да спрат разпространението на коронавируса сред уязвимото коренно население. Съдът дава на правителството 30 дни да изготви план за намаляване на заплахата за индианските общности от заболяването COVID-19, което може да унищожи някои племена. 

Мерките трябва да включват санитарни прегради, които да пречат на външни лица да навлизат в защитените племенни територии, и поставяне в изолация на нарушителите, но съдът не нареди незабавно прогонване на незаконно действащите дървосекачи и миньори, които според индианските племенни вождове разпространяват вируса.

Според най-голямата организация на туземните общности от COVID-19 са починали 631 души от тези общности, а заразените сред наброяващото 850 000 души коренно население са 22 325. Случаи на коронавирус са установени у половината от населяващите Бразилия 300 племена.