Певицата Лиляна Деянова, по-известна с творческия си псевдоним ЛиЛана, излиза от ареста и остава под домашен арест.

Това реши днес Апелативният специализиран съд, след като преди седмица тя бе оставена зад решетките от по-долната инстанция, като мотивът тогава бе, че може да се укрие или да извърши ново престъпление.

Още тогава обаче адвокатът й Николай Хаджигенов заяви, че ще обжалва.

Макар официално да не е обвиняема в някоя от организираните престъпни групи около Васил Божков, общоизвестен факт е, че тя бе задържна като част от мащабната акция на държавата срещу него. А пък доскорошният съдружник, а сега основен свидетел срещу Божков - Цветомир Найденов, дори твърдеше, че в офиса на хазартния бос имало специален "ден за ЛиЛана".

ЛиЛана, съдружникът й Мартин Димитров и брат й - Александър Деянов-Скилър, имат обвинение, че са мамили с евросредства относно закупен софтуер, както и че са зплашвали и притеснявали дъжностни лица от АПИ, за да получат обществена поръчка за продажба на е-винетки.

В разпространени от прокуратурата разпити се твърдеше, че певицата ритала по вратата на агенцията, а служителите са заключвали вътре. Те пък - напротив, твърдят, че още през миналото лято са подали сигнал в прокуратурата за гиганстки злоупотреби в Пътната агенция, но по него не се работи.

При едно от предишните й оставяния в ареста съдът прие, че тя има "висока лична степен на обществена опасност".

ЛиЛана бе неизменно в ареста от 25 април.

По едно съвпадение зад решетките с различни обвинения бяха прибрани освен ЛиЛана, съпругата на Божков и секретарката му.

Това даде повод на защитата им да твърди, че държавата е "взела заложници" във войната си с бизнесмена от Дубай.

Днес съставът на АСпНС прие, че 4 месеца под стража са били достатъчни, за да може прокуратурата да разпита свидетелите срещу Деянова, без те да се притесняват, че тя може да им въздейства. Съдът дори се обърна към нея, че в близко бъдеще може да бъде и с още по-лека мярка за неотклонение.

„Ако покажете, но не на думи, че няма да въздействате, тази мярка може да бъде преразгледана“, заяви съставът, цитиран от "Лекс".

Съдиите отчетоха и влошеното здравословно състояние на популярната в миналото певица и проблемите ѝ с гръбначния стълб, но посочиха, че не това е причината за освобождаването ѝ. Съдът обяви, че задържането вече се явява непропорционално спрямо възрастта, образованието и възможността на Деянова да работи, пък било то и в домашни условия.