Полската полиция арестува трима гей активисти за оскверняване на статуи във Варшава, на които е закачено знамето с дъгата, пише европейската редакция на "Политико", цитирана от Фокус. Органите на реда разследват "случай, свързан с нараняване на религиозните чувства и неуважение към паметниците във Варшава". Полският закон защитава религиозните чувства и статуи.

Миналата седмица активисти окачиха знамена върху статутите на национални герои като Николай Коперник, както и русалката, която е символ на Варшава и статуя на Исус Христос пред голяма църква в центъра. В манифест, публикуван онлайн, демонстрантите казаха:

"Докато нашето знаме отвращава някого или бъде разглеждано като„ неподходящо“, обещаваме да провокираме".

Реакцията на правителството беше незабавна. В публикация във „Фейсбук“ премиерът Матеуш Моравецки го нарече „акт на вандализъм“, целящ разделяне на обществото.

"Основно условие на всеки цивилизован дебат за толерантността е определянето на границите на тази толерантност...определени граници бяха прекрачени".

Правата на гейовете се превърнаха в горещ политически проблем в Полша, заради националистическото правителство на "Право и справедливост" (Пис). В тази връзка възникна напрежение между ЕС и Полша, след като Брюксел отказа да отпусне безвъзмездни средства на полски градове, обявили се за "зона, свободна от ЛГБТ-идеология".

По-рано тази седмица Премислав Шарнек, депутат от ПиС, обвини "ЛГБТ идеологията" по ултра-католическа радиостанция за това, че има същите корени като марксизма и "националсоциализма на Хитлер".

"Окачването на знаме с дъга (на статуята на Исус), знамето на неомарксизма, с други думи напълно анти-християнско движение, дехристиянизиращо Европа, е оскверняване и жест, насочен към Бога", каза той.

Министерството на правосъдието финансира и проект, насочен към „Противодействие на престъпленията, свързани с нарушаването на свободата на съвестта, извършено под влияние на ЛГБТ идеологията“, който ще се опита да защити чувствата на религиозните хора, "които страдат под натиска на нови леви идеологии".

На 1 август, годишнината от Варшавското въстание през 1944 г., полицията се намеси, когато активист окачи знаме с дъга от балкон и направи обидни жестове на националистическите демонстранти, събрани отдолу. Полицаите се втурнаха в апартамента и свалиха знамето.