Посланието на управляващите е - “оставете ни да свършим важната работа”. Вицепремиерът Дончев дори обяви, че се работи активно по национален план за инвестиции по NextGenerationEU (план на ЕС за възстановяване и модернизация).

Това послание е стратегически погрешно, дори цинично.

Ако ГЕРБ/ОП/ДПС можеха да вършат важната работа, нямаше да се стигне до сегашната безпрецедентна институционална криза. Ако 44 НС можеше да приема компетентни и почтени закони, 60% от гражданите нямаше да искат предсрочни избори. Ако Борисов можеше да гарантира върховенство на закона и свобода на медиите, нямаше да имаме главен прокурор, който да запали искрата на институционално напрежение и да се гаври със законността.

Преди всичко - ако управляващите можеха да осигурят национално съгласие около Национален възстановителен план, нямаше да го работят на тъмно.

Стратегическият обществен интерес е тъкмо обратният:

1. Да се свали общественото напрежение с близка дата за избори.
2. Да се постигне базово съгласие между основните политически сили за промяна в правосъдието.
3. Да се начертае обща стратегия за икономическо възстановяване и модернизация, с която да се ангажира непартиен, национален борд за инвестиции, управление на Зелената сделка, модернизация и реформи, който да обединява експертния потенциал на нацията.
4. Да се проведат честни избори, след които парламентът, очевидно със силно подновен състав и ново доверие, да вземе необходимите решения, в т.ч. бюджет за 2021 и 4-годишна бюджетна програма за реформи.
5. Да се излъчи кабинет, чийто състав да олицетворява националното желание за бърза модернизация и скъсване с корупцията. Кабинет, който да следва парламентарната воля и който да отразява възхода на новото поколение българи, тези, чиито възгледи за политика са несъвместими с корупцията и застоя.

Това е отговорност. И това ще е трудно за всички политически партии - новите, които сме във възход, и старите, които са в упадък.

Другото не е отговорност, а окопна война срещу бъдещето и единството на нацията.